Uludağ'ın böcekçil (Mammalıa:Insectivora) ve kemirici (Mammalıa:Rodentia) türleri
Insectivors (Mammalia:Insectivora) and rodents (Mammalia:Rodentia) of Uludağ
  1. Tez No: 213002
  2. Yazar: EBRU DİKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ KURTONUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Insectivora, Rodentia, böcekçil, kemirici, Uludag, Türkiye, Insectivora, Rodentia, insectivor, rodent, Uludag, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu arastırma 2004-2006 yılları arasında Uludag'dan toplanan 24 adet böcekçil ve 215 adet kemirici örnegi elde edilerek yapılmıstır. Arastırma alanında Insectivora'dan 3 familyaya (Erinaceidae, Soricidae, Talpidae) ait 5 cins (Erinaceus, Sorex, Neomys, Crocidura, Talpa) ve 6 tür (Erinaceus concolor, Sorex satunini, Neomys anomalus, Crocidura leucodon, Crocidura suaveolens, Talpa levantis) tespit edilmistir. Rodentia'dan 4 familyaya (Sciuridae, Muridae, Spalacidae, Gliridae) ait 10 cins (Sciurus, Clethrionomys, Microtus, Chionomys, Apodemus, Mus, Nannospalax, Glis, Muscardinus, Dryomys) ve 15 tür (Sciurus anomalus, Clethrionomys glareolus, Microtus subterraneus, Microtus rossiaemeridionalis, Chionomys nivalis, Apodemus mystacinus, Apodemus flavicollis, Apodemus uralensis, Apodemus iconicus, Mus domesticus, Mus macedonicus, Nannospalax nehringi, Glis glis, Muscardinus avellanarius, Dryomys nitedula) tespit edilmistir. Bunlardan Erinaceus concolor, Crocidura leucodon, Crocidura suaveolens, Sciurus anomalus, Mus domesticus ve Mus macedonicus Uludag'dan ilk kez kayıt edilmistir. Örnekler canlı ve ölü yakalama tuzakları, topraga gömülen pet sise tuzakları ve agaçlara baglanan kutu yuvalarla elde edilmistir. Köstebekleri yakalamak için tünellerine gömülen pet sise tuzagı yeni bir metottur. Tez çalısmasında bölgeden toplanan örneklerin dünya ve Türkiye'deki dagılımları, ayırıcı özellikleri, habitatları, dıs karakter ve kafatası ölçüleri ve dört türü (Talpa levantis, Microtus subterraneus, Microtus rossiaemeridionalis ve Nannospalax nehringi) ayırt etmek için karyotipleri verilmistir.
Özet (Çeviri)
This study has been made from 24 insectivor and 215 rodent samples which are collected from Uludag, between 2004-2006. In the investigation area from Insectivora, 6 species (Erinaceus concolor, Sorex satunini, Neomys anomalus, Crocidura leucodon, Crocidura suaveolens, Talpa levantis) of 5 genus (Erinaceus, Sorex, Neomys, Crocidura, Talpa) and 3 families (Erinaceidae, Soricidae, Talpidae) were found. From the Rodentia, 15 species (Sciurus anomalus, Clethrionomys glareolus, Microtus subterraneus, Microtus rossiaemeridionalis, Chionomys nivalis, Apodemus mystacinus, Apodemus flavicollis, Apodemus uralensis, Apodemus iconicus, Mus domesticus, Mus macedonicus, Nannospalax nehringi, Glis glis, Muscardinus avellanarius, Dryomys nitedula) of 10 genus (Sciurus, Clethrionomys, Microtus, Chionomys, Apodemus, Mus, Nannospalax, Glis, Muscardinus, Dryomys) and 4 family (Sciuridae, Muridae, Nannospalax, Gliridae) were found. Of these species, Erinaceus concolor, Crocidura leucodon, Crocidura suaveolens, Sciurus anomalus, Mus domesticus and Mus macedonicus were the first records from Uludag. Samples were obtained by using alive / dead catching traps, plastic vessels buried in the ground, nest boxes attached to trees. Plastic vessel traps used to catch moles inside their burrow is a new applied technique. In this study, the distribution around the world and the Turkey, identification characters, habitats, external characters, cranial measurements of the specimen collected from the study area were given. The karyotyps of four species (Talpa levantis, Microtus subterraneus, Microtus rossiaemeridionalis ve Nannospalax nehringi) were given to identify special status.