Trakya bölgesi Neuroptera faunası üzerine taksonomik ve faunistik araştırmalar
Taxonomic and faunistic studies on Neuroptera of Turkish Thrace
  1. Tez No: 213003
  2. Yazar: NESRİN ONAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT AKTAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: İnsecta, Neuroptera, taksonomi, fauna, Trakya
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Trakya Bölgesi Neuroptera faunasını belirlemeye yönelik yapılan araştırma, 2002- 2005 yılları arasında sürdürülmüştür. Neuropterler'in aktif oldukları Mayıs-Ekim aylarında, 5 ile bağlı 188 lokalitede arazi çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, atrap ve ışık tuzağı kullanılarak, Neuroptera takımına ait 2182 örnek toplanmıştır. Araştırma sonucunda Neuroptera takımından 11 familyaya ait 39 cins ve 60 tür tespit edilmiştir. Türlerin familyalara göre dağılımı: Osmylidae familyası, 1 cins ve 1 tür, Chrysopidae familyası 9 cins ve 20 tür, Hemerobiidae familyası 5 cins ve 8 tür, Sisyridae familyası 1 cins ve 1 tür, Coniopterygidae familyası 5 cins ve 9 tür, Dilaridae familyası 1 cins ve 1 tür, Mantispidae familyası 1 cins ve 2 tür, Berothidae familyası 1 cins ve 1 tür, Nemopteridae familyası 1 cins ve 1 tür, Myrmeleontidae familyası 12 cins ve 13 tür, Ascalaphidae familyası 2 cins ve 3 tür şeklindedir. Taksonlardan Sisyridae familyası ve Sisyra cinsi ve türlerden 4'ü (Çhrysopa commata, Brinckochrysa nachoi, Coniopteryx borealis, Sisyra nigra) Türkiye Neuroptera faunası için yeni kayıttır. Bu çalışmada tespit edilen Brinckochrysa nachoi ve Nineta carinthiaca türleri, aynı zamanda Balkan Yarımadası Neuroptera faunası için yeni kayıttır. Tespit edilen türlerin 38'i Trakya Neuroptera faunası için yeni kayıttır. Araştırma sonucunda, Trakya Neuroptera faunası tür sayısı 28'den 66'ya, Türkiye Neuroptera tür sayısı 188'den 192'ye ulaşmıştır. Tespit edilen türlerle ilgili familya, cins ve tür düzeyinde tanı anahtarları hazırlanmış, Türkiye ve dünyadaki yayılışları hakkında bilgi verilmiş, Trakya ve Türkiye için yeni türlerin diagnostik ve taksonomik özellikleri orijinal şekillerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Neuroptera fauna of Turkish Thrace has been investigated in 188 locality in 5 provinces of the years 2002-2005. During the research 2182 specimens of Neuroptera were established in their active period from May to October during the years. Materials were collected by using hand-net and light trap. Accordingly, 39 genera and 60 species belonging to 11 families were determined. The distribution of the species to the families as follows: Osmylidae, 1 genera and 1 species; Chrysopidae, 9 genera and 20 species; Hemerobiidae, 5 genera and 8 species; Sisyridae, 1 genera and 1 species; Coniopterygidae, 5 genera and 9 species; Dilaridae, 1 genera and 1 species; Mantispidae, 1 genera and 2 species; Berothidae, 1 genera and 1 species; Nemopteridae, 1 genera and 1 species; Myrmeleontidae, 12 genera and 13 species; Ascalaphidae, 2 genera and 3 species. Above ali these taxons, Sisyridae family, Sisyra genus and 4 of these species (Chrysopa commata, Brinckochrysa nachoi, Coniopteryx borealis, Sisyra nigra) are new records for the Neuroptera fauna of Turkey. Meanwhile, Brinckochrysa nachoi and Nineta carinthiaca of these species are new records for Neuroptera fauna of Balkan Peninsula. Moreover, 38 of these species were determined as new records of the Neuroptera fauna for Turkish Thrace. As a result, the number of the known species of Neuroptera in the Turkish Thrace increased from 28 to 66 and the number of the known species in the Turkey increased from 188 to 192. Keys for the families, genera and species were prepared related to the species which have been confirmed. The information about the distribution of these species in Turkey and the World has been given, and diagnostic and taxonomic characteristics of these newly found species for Turkish Thrace and Turkey were also given and supported with the original figures. Key vvords: Insecta, Neuroptera, taxonomy, fauna, Turkish Thrace