Mobil ve kablosuz dağıtık sistemlerde bilgi erişilebilirliği yüksek sistemlerin geliştirilmesi ve performans araştırması
Development of systems with high data accessibility in mobile and wireless distributed systems and performance investigation
  1. Tez No: 213007
  2. Yazar: CENK ATLIĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi erisimi, esdüzey, kablosuz, ajan, Jini teknolojisi, JavaSpaces servisi, GigaSpaces servisi, Linda programlama dili, Tuple Space, mesaj trafigi testi, enerji tüketimi testi, Data access, peer-to-peer, wireless, agent, Jini technology, JavaSpaces service, GigaSpaces service, Linda programming language, Tuple Space, message traffic test, energy consumption test
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
stemci/sunucu türü bilgi erisim mekanizması, bilgisayar aglarında yıllardan beri yogun olarak kullanılmakta olan bir yöntemdir. Esdüzey ismi ile anılan yeni bir iletisim yönteminin kesfinden sonra bu yeni yöntemin kullanılması hızlı bir sekilde artmıstır. Popüler olan bu esdüzey sistemler, birçok projede çesitli ortamlar ve farklı amaçlar için uygulanmıstır ve halen gelistirilmeye devam etmektedir. Bilgisayar biliminde son yıllarda popüler olan diger bir alan da mobil ve kablosuz sistemler olup bu alandaki gelismeler hızlı bir sekilde devam etmektedir. Yaptıgımız bu çalısmada, su ana kadar var olan bilgi erisim teknikleri incelenmistir. Ayrıca, mevcut olan mobil ve kablosuz sistemlerin özelliklerinden bahsedilip bu sistemler hakkında bilgi verilmistir. Bahsedilen sistemler ajan tabanlı ve gevsek baglı model kullanan esdüzey sistemi ile daha verimli yapılabilmektedir. Bir çesit JavaSpaces versiyonu olan GigaSpaces servisi bir Tuple Space uygulamasıdır. JavaSpaces servisinin dagıtık sistemlerdeki basarılı uygulama gelistirme özelliklerine ek nitelikler kazandıran GigaSpaces böyle bir sistemin tasarımı için çok uygundur. Bu tez çalısmasında, bilgi erisilebilirliginin dünyadaki yerini ve mobil ve kablosuz sistemlerin özelliklerini inceledik. Su anda var olan bilgi erisimi ve mobil ve kablosuz sistemler üzerinde yaptıgımız arastırma sonucunda, ajan tabanlı esdüzey iletisim için gevsek baglı sistemi önce tasarlayıp daha sonra bu sistemin uygulamasını kablosuz yerel bilgisayar agında hayata geçirdik. Yaptıgımız bu uygulamada GigaSpaces servisi kullanılmıstır. Bu tezde yaptıgımız çalısmalar, gelistirilen ajan tabanlı esdüzey iletisim için gevsek baglı sistemin kablosuz olarak esdüzey servisinden yararlanmak isteyen cihazlara avantaj sagladıgını göstermistir. Tezin deneysel bölümünde, gelistirdigimiz sistemdeki mobil ve kablosuz cihazlarda çalısmakta olan eslerin mesaj trafigi ve enerji tüketimi üzerine testler yapılmıstır. Yapılan bu testler iki farklı kablosuz mimaride çalıstırılarak sistemlerin performansları gözlemlenmis, çıkan sonuçlar üzerine degerlendirme yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The information access mechanism in the form of client/server has long been an intensively used method in computer networks. A new communication method called ?peer-to-peer? has been increasingly used since its inception. These popular peer-to-peer systems have been applied to various environments in various projects and for various reasons and are still under development. There have been important developments in mobile and wireless systems, another popular area in computer science, in recent years. In this thesis, data access techniques are investigated. Additionally, information about mobile and wireless systems is given by stating their characteristics. These mentioned systems can be made more efficient via agent based peer-to-peer systems using loosely-coupled models. The GigaSpaces service is a kind of JavaSpaces version that is a Tuple Space application. GigaSpaces, which provides additional characteristics to successful application development characteristics in distributed systems of JavaSpaces service, is quiet suitable for the design of such systems. In this thesis, the place of data access in world and characteristics of mobile and wireless systems are studied. After investigating data access and mobile and wireless systems of today, for agent based peer-to-peer communication, first, a loosely-coupled system was designed and the system was implemented on wireless local computer network. The GigaSpaces service was used in this implementation. In this thesis, it was concluded that loosely-coupled systems provide devices which need to make use of a peer-to-peer service wirelessly with an advantage in agent based peer communication. In the experimental part of the thesis, tests were done on the message traffic and energy consumption of the peers operating on mobile and wireless devices we developed. These tests were operated in two different architectures and performances of the systems were observed, then results were evaluated.