Yeniköy'de göçmen konutlarının sosyo-kültürel ve mimari özelliklerinin analizi
The analysis of socio-cultural and architectural characteristics of Yeniköy migrant houses
  1. Tez No: 213008
  2. Yazar: GÜLCAN İNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVNİHAL ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniköy, Göçmen Evleri, Sosyo-Kültürel Faktörler, Mimari Karakteristik, Yeniköy, Migrant Houses, Socio-Cultural Factors, Architectural Charecteristic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Kültür, bir toplumun belirleyicisidir. Toplumların kendilerine özgü düşünce ve yaşam biçimlerinin bütününü oluştur. Dolayısıyla, bir bölgedeki kültürel özellikler o bölgede yaşayan insanlarla başka bölgelere taşınabilir, burada kendi kültürleriyle oluşturulmuş binalar inşa edebilirler. Mimarlıkta, kültür-mimarlık ilişkisinin analiz edilmesi son yıllarda gittikçe önem kazanan bir durumdur. Bu çalışmada; Vernaküler mimari, halk mimarisi ve kırsal mimari kavramlarının özelliklerine değinilerek, kavramlar arasındaki benzer ve farklı yönler ortaya konmuştur. Vernaküler mimari ile ilgili yapılmış çalışmalar incelenerek tezin bilimsel dayanağı oluşturulmuştur. Bu çalışmada, göç edenlerin yerleştikleri yerlerden beraberlerinde getirdikleri kültürle, bulundukları bölgenin fiziksel koşullarına uyum sağlayarak inşa ettikleri konutlarda sosyo-kültürel etkenlerin mimariye yansıması üzerinde durulmaktadır. Tezin ikinci bölümünde; göçün dayandığı temeller ele alınmış, göçle ilgili olaylara değinilmiştir. Üçüncü bölümde; vernaküler mimari, halk mimarisi ve kırsal mimari kavramlarına değinilmiş, vernaküler mimari ile ilgili yapılmış çalışmalar araştırılmıştır. Dördüncü bölümde, çalışma yapılan bölgenin coğrafi özellikleri ve tarihçesi araştırılmıştır. Beşinci bölümde; göçmen konutlarının analizi yapılmış, konutların şimdiki durumları, ilk yapıldığı zamandaki durumları, ailelerin göç öyküleri, konutların bulunduğu arsaların vaziyet planlarının analizi, konutların yapım tekniği ve malzemeleri konularına değinilmiştir. ii Altıncı bölümde; yapılan analiz çalışmasında elde edilen veriler ele alınarak konutlarla ilgili bulgular saptanmıştır. Sonuç bölümünde ise; analizler sonucunda ulaşılan bulgular değerlendirilmiş ve göçmen konutlarına ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Culture determines the structure of a community. Communities consist of ideas and lifestyles typical to them. Therefore, cultural characteristics of one region may be brought to another by people and they build structures bearing their cultures? traits. The relationship between culture and architecture has been gaining much more importance in recent years. In this study, the characteristics of vernacular, public and country architecture concepts were studied and the differences and similarities were explained. The works about vernacular architecture were studied and the thesis is based on these scientifically. In this study, the culture that people brought along with them and its effect on architecture in their new settlement, their adaptation and social and cultural factors? effect on architecture were studied. In the second section of the thesis, the reasons of the migration and the events related to it were mentioned. In the third section, the concepts of vernacular architecture, public architecture and country architecture were mentioned and the works in vernacular architecture were investigated. In the fourth section, geographical characteristics and the history of the region were investigated. In the fifth section, immigrants? buildings were analyzed. Moreover, the structures? present conditions, the stories of migrating families, the analysis of estates iv where the buildings exist and their construction technique and materials were mentioned. In the sixth section, the data gained from the analysis study was handled and findings were established. In the conclusion section, the findings obtained by analysis were evaluated and results were discussed.