K-feldspar/kuvars ayrımında optimum flotasyon koşullarının belirlenmesi
Determination of optimum flotation conditions in k-feldspar/quartz seperation
- Tez No: 213036
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UFUK MALAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Orthoclase, Feldspar, Quartz, Hydrofluoric Acid, Flotation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Potasyumlu feldispat/kuvars ayrımında optimum flotasyon koşulların araştırıldığı bu yüksek lisans tezi kapsamında, Kalemaden A.Ş. `ye ait Manisa, Demirci yöresindeki üretim sahalarından alınan iki farklı feldispat cevherine ait fiziksel, kimyasal, mineralojik özellikleri detaylı olarak tanımlanarak; feldispat cevherinin hidroflorik asit kullanılmayan flotasyon ile zenginleştirilme yöntemleri araştırılmıştır. Cevhere ait mineralojik incelemeler sonucunda feldispatın (ortoklas, plajiyoklas) , kuvars, turmalin ve mika (muskovit) mineralleri içerdiği saptanmıştır. Deneylerde kullanılan feldispat cevherlerinin kimyasal kompozisyonu ise şöyledir; Numune 1 (F1) % 74,39 SiO2, % 15,50 Al2O3, % 0,04 TiO2, %0,40 Fe2O3, %0,81 CaO, % 0,04 MgO, % 4,27 Na2O, % 3,98 K2O ; Numune 2 (F2) % 72,99 SiO2, % 16,12 Al2O3, % 0,06 TiO2, % 0,38 Fe2O3, % 0,85 CaO, % 0,01 MgO, % 6,13 Na2O, % 2,42 K2O. Flotasyon deneyleri iki basamakta gerçekleştirilmiş ve üç konsantre elde edilmiştir. Bunlar mika ve ağır silikat mineralleri konsantresi, feldispat konsantresi ve kuvars konsantreleridir. Flotasyon deneylerinde tane boyutunun, toplayıcı türü ve miktarının , pH'ın ve köpük alma süresinin konsantre tenör ve verimine etkileri incelenmiştir. Deneysel bulgular sonucunda F1 ve F2 Demirci yöresi feldispatları (HF) hidroflorik asit kullanılmadan flotasyon yöntemiyle yüksek verim ve tenörde feldispat konsantresi ile kristal kuvars konsantresinin üretilebileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Potasyum , Feldispat , Kuvars , Hidroflorik asit, Flotasyon
Özet (Çeviri)
The purpose of thesis is to enquire about the circumstances of optimum flotation in seperation of potash feldspar and quartz. The two different feldspar ore have been taken from boundaries in the distrct of Manisa, Demirci that belongs to Kalemaden A.Ş.. the physical, chemical and mineralogic specification of these two ores heve been described in detail and the enrichment process of feldspar ore with flotation without hydrofluoric acid have been researched. At the result of mineralogic research of feldspar; orthoclase, plagioklas, quartz, tourmaline, mica (muscovite) minerals. The chemical composition of feldspar ores used at experiment are here; F1 % 74,39 SiO2, % 15,50 Al2O3, % 0,04 TiO2, %0,40 Fe2O3, %0,81 CaO, % 0,04 MgO, % 4,27 Na2O, % 3,98 K2O ; F2 % 72,99 SiO2, % 16,12 Al2O3, % 0,06 TiO2, % 0,38 Fe2O3, % 0,85 CaO, % 0,01 MgO, % 6,13 Na2O, % 2,42 K2O. Flotation experiment hve been realized in two steps and three concentrations have been got. These are mica and heavy minerals concentration, feldspar concentration ond quartz concentration. In flotation experiments it is investigated how grain size, collector type and quantity, pH and froth taking time affect concentration recovery. In this experiment result, it is stated that, from Demirci distrct feldspar, it can be produced high recovery. Feldspar concentration and quartz concentration with the process of flotation without hydrofluoric acid.