Dimi örgülü kumaş yapılarının üç boyutlu geometrik modellerinin geliştirilerek, üç boyutlu bilgisayar simülasyonlarının gerçekleştirilmesi
Realization of three dimensional computer simulation of twill weave woven fabrics by developing three dimeensional geometrical models
- Tez No: 213042
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA ÇEKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dimi kumaş, B-spline, geometrik modelleme, Twill weave fabric, B-spline, Geometric modelling
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma dimi örgülü dokuma kumaş yapılarının üç boyutlu geometrik modelinin simülasyonunu belirli kumaş parametrelerini kullanarak bilgisayar ekranında elde etmek amacı ile yapılmıştır. Dimi örgü yapısındaki çözgü ve atkı iplikleri maruz kaldıkları kuvvetler neticesinde kumaşa dik düzlemlerden dışa doğru eğilmeye uğramaktadır. Dolayısıyla iki boyutlu bir model dimi kumaş geometrisinin oluştururken yetersiz kalmakta, eğikliğin ifade edileceği üçüncü bir boyuta ihtiyaç duyulmaktadır. Dimi örgü yapısının bu özelliğini yansıtan kumaş parametreleri çözgü ve atkı eğiklik açısıdır. İplik numarası, sıklık değerleri, kumaş kalınlığı modelde kullanılan diğer yapı parametrelerdir. Model oluşturulurken öncelikle dimi örgü yapısını oluşturan ipliklerin hareketleri belirlenerek bu hareketler doğrusal parçalara ayrılmış ve model için bir taslak oluşturulmuştur. İplik orta ekseninin hareketi için uzunluk ve açı değerleri tespit edildikten sonra doğrusal olarak modellenmiş, iplik hareketini eğri haline dönüştürmek için son yıllarda bilgisayar destekli gemi, uçak, otomobil tasarımı başta olmak üzere farklı ürünlerin tasarımında da kullanılan ?B-spline? yöntemi uygulanmıştır. Bunun için doğrusal model üzerinde kontrol noktaları belirlenerek bir kontrol poligonu oluşturulmuştur. ?B-spline? yöntemi ile elde edilen eğri sadece ilk ve son kontrol noktasından geçecek şekilde bu kontrol poligonunun içinde oluşmaktadır. ?B-spline? eğrisi ile tanımlanan çözgü ve atkı iplik orta eksenlerinin ve iplik enine kesitinin koordinatları 3D-SMAX programında girilerek üç boyutlu kumaş modeli elde edilmiştir. Teorik modelden hesaplanan kıvrım oranları ve kumaş gramajı sonuçları gerçek kumaşlardan elde edilen sonuçlarla karşılaştırılarak modelin geçerliliği kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to obtain computer simulations of the three dimensional geometric model of twill weave woven fabrics on the computer screen using certain fabric parameters. Warp and weft yarns of twill weave fabric structures stick out of the planes perpendicular to fabric because of being subjected to internal forces. Therefore a two dimensional model is not capable of defining the twill weave fabric geometry, a third dimensions is necessary to define the skewness. Warp and weft yarn skewness angles are the parameters which reflect this behaviour of twill weave fabrics. Yarn counts, yarn densities and fabric thickness are the other structural parameters used in the model. In constructing the model the path of yarns of twill weave fabric structure were determined first and then these paths were divided into small linear segments and finally a preliminary model was built up. Having determined the dimensions and direction angles of yarn central axis ?B-spline? method, which has been frequently used in the computer aided ships, planes, automobiles models and also of many other products in the recent years, was applied to convert yarn path to a smooth curve. For this purpose control points were determined in the linear model and a control polygon was defined. The curve obtained by B-spline method is formed inside this polygon as it will only pass through the initial and last control points. A three dimensional twill fabric model was obtained in 3D-SMAX computer programme by using the coordinates of the central axes of warp and weft yarns which were defined a B-spline curves and the coordinates of yarn cross sections. Consequently the accuracy of model was controlled by comparing the calculated crimp value and fabric weight values from theoretical model with the experimental data.