Mimarlık okullarındaki temel tasarım eğitiminde müzikal kompozisyonun kullanımı üzerine bir alan çalışması
A case study on using musical composition in the basic design education at schools of architecture
- Tez No: 213043
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜRHAN TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: temel tasarım, tasarım dili, kompozisyon, çok-disipliner, basic design, design language, composition, multi-disciplinary
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bauhaus'dan bugüne çeşitli Mimarlık Okullarında uygulanan Temel Tasarım Eğitimi, eğitim programındaki birçok uygulamalı ders gibi, hem kurum içi ve hem de kurumlar arası farklılıklar göstermektedir. Ancak her kurumda, mimari tasarıma bir geçiş aşaması olan birinci sınıf gibi kritik bir zaman dilimine yerleşerek, mimar adayının eğitim süreci boyunca kullanacağı tasarım dili ve eğilimlerini yönlendiren önemli bir altyapı oluşturmaktadır, Müzik ve mimarlığın tasarım dili bağlamındaki ilişisini araştıran ve tartışan bu tez, `temel tasarım eğitimi, müzik-mimarlık ilişkileri' gibi farklı boyutları bir `alan çalışmasıyla' destekleyen üç ana bölüme ayrılmıştır. İkinci bölümde, bir problem alanı olarak sunulan Temel Tasarım Eğitimi; kavramsal boyutları ve amaçları doğrultusunda tartışılmakta; tarihsel gelişimi ve özellikle kaynağı olan Bauhaus'daki örnek uygulamalar yoluyla bu amaçlara ulaşmada nasıl bir yol izlediği irdelenmektedir. Türkiye'de Temel Tasarım Eğitimi'nin uygulandığı dört mimarlık okulu seçilerek, bu sürecin günümüze kadarki içeriksel ve yapısal gelişimi de bu bölüm kapsamında ele alınıp tartışılmıştır. Üçüncü bölümde, müzik ve mimarlık disiplinlerinin paralel tarihsel gelişimlerinde kurulan ilişki biçimleri `felsefi, metaforik, aritmetik, yaratımsal, algısal ve yapısal' olarak ayrılan alt başlıklarda ele alınmıştır. Bu bağlamda, iki disiplinin de ürünlerinin birer kompozisyon olması kabulunden yola çıkarak her ikisinin ortak tasarım dilleri, kavramları ve ilişkileri detaylı olarak ortaya konulmaktadır. Dördüncü bölümde ise, birinci sınıf Temel Tasarım Stüdyosu'ndaki örnek bir proje sürecini değerlendiren bir alan çalışmasıyla önceki bölümde ele alınan bu ortaklıkların eğitim ortamındaki yansımaları ortaya konulup tartışılmaktadır. Özet olarak, müzik ve mimarlık ilişkileri yoluyla ortak bir problem alanı oluşturan bu tez, Mimarlık Eğitimi özelinde disiplinler arası ve çok boyutlu bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The Basic Design Education having been implemented since Bauhaus up to the present, differs both within and between the institutions like many applied courses. Yet in every institution, being placed within a critical period like the first year as a transition phase, it builds a significant base manipulating the design language which will be used by the applicant architect lifelong. This thesis, searching for and discussing the interaction between music and architecture in terms of design language, is divided into three main chapters in which various dimensions like `basic design education and music-architecture relations? are supported by `a case study?. In the second chapter, the Basic Design Education presented as a problem field, is discussed toward its conceptual dimensions and aims; and examined by its historical development and sample implementations in Bauhaus through the way it followed in order to attain these aims. Selecting four schools of architecture where the Basic Design Education is implemented in Turkey, the contextual and structural developments of this process are examined and discussed in this chapter as well. In the third chapter, the forms of relations between music and arhitecture in their paralel historical developments are treated in `philosophical, metaphorical, arithmetical, creativity, perceptual and structural? aspects. In this context, considering the product of each discipline is a `composition?, their common design languages, concepts and relations are presented in detail. In the fourth chapter, the reflections of these commonalities on the educational environment are presented and discussed with a case study assessing a sample project in the first year Basic Design Studio. In summary, this thesis comprising a common problem field through relations between music and architecture, is an interdisciplinary, multi-dimensioned study specific to the Architectural Education.