Türkiye'nin mermer ihracatını arttırma olanaklarının araştırılması
Investigation of the possibilities to increase Turkey's marbles export
  1. Tez No: 213049
  2. Yazar: ABDURRAHMAN TOSUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇELİK TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, mermer, mermer üretimi, mermer ihracatı, Turkey, marble potential, marble production, marble export
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Türkiye yaklaşık 4,7 milyar m³ (13,5 milyar ton) toplam rezervi ile dünya mermer potansiyelinin yaklaşık %42'ine sahiptir. Ancak bu potansiyelin sadece %2'lik bir kısmı kullanılmaktadır. Mermer üretimimiz özellikle 1990'lı yıllardan itibaren hızla artmıştır. Türkiye doğal taş ihracatı 2005 yılında 805 milyon $'lık değerle 3.2 milyon tondur, ve maden sektörü toplam ihracatında %53 payla ilk sırada yer almıştır. Türkiye'nin bir önceki yıla göre 2006 ihracat artış oranı % 19.2'dir. 2007'nin Ocak-Mayıs döneminde ise 2006 Ocak- Mayıs dönemine göre özellikle işlenmiş mermer ürünlerinde %2 lik bir artış görülmektedir. Bu değerlerle Türkiye, ihracat artış oranı olarak dünyanın en önde gelen ülkesi olmasına rağmen mevcut rezervler ve Türk mermerlerinin rezerv ve kalitesi düşünüldüğünde hak ettiği yerde olmadığı görülmektedir. Bu yüzden bu çalışmada mermer ihracatını arttırma yöntemleri anlatılmıştır. Mermer üretiminde ve ihracatında daha iyi duruma gelebilmemiz için mermer üreten ve ihraç eden firmalara kolaylıklar tanınmalıdır ve firmalar özellikle uç ürünler üretip satmalıdırlar. Bunun için mermer firmalarının modern teknolojiye sahip olması gerekir. Ülkemiz mermerlerinin uluslararası marka haline gelmesi için gerekli tanıtım ve girişimler, ilgili kurum ve kuruluşlarca mutlaka incelenip yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Turkey has approximately 42% of the total world marble reserves (13.5 billion tonnes) with 4.7 meter cup. However, only 2% of these reserves are currently being utilized. The marble production of Turkey has shown a gradual increase starting from 1990s. Turkey?s marble production was 3.2 million tonnes in 2005 and ıt?s marble export which was 805 million $ was the first total mining export with 53 % in Turkey. It?s export was increased 19.2 % in 2006. At january-May 2007, marble export increased 2% according to january-may 2006. With this raise, in spıte of the best of the world about marble export, when ıt is thought Turkey?s marble qualities and reserves, ıt is not enough. Therefore, in these works ıt is presented the methods of Turkey?s marble export recognized. It is necessary that the marble production and export firms must be given necessary provisions and concessions and they must sell the last products with modern tecnology for the development of the marble sector in the country. It is necessary to carry out advertisement and investment activities in order to have our marbles internationally recognized.