Seçici siklooksijenaz-2 inhibitörü antiinflamatuar heterosiklik bileşiklerin sentezi
Synthesis of sellective cyclooxygenase-2 inhibitor antiinflammatory heterocyclic compounds
- Tez No: 213048
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA YAVUZ ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Seçici siklooksijenaz-2 inhbitörü sentezi, anti-inflamatuar, COX enzimi, synthesis of COX-2 inhibitor, anti-inflamatory, COX enzyme
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada seçici siklooksijenaz-2 inhibitörü ve anti-inflamatuar ajan olarak ibuprofen, flurbiprofen yada naproxen bağlı, 6-arilidenetiyazolo[3,2-b]-1,2,4-triazol- 5(6H)-on sentezlendi. Non-steroidal anti-inflamatuar (NSAI) ilaçlar mide ve bağırsak kanaması ve ülser gibi bazı yan etkilere sahiptirler. Bu çalışmanın amacı, nonsteroidal bileşikler olan ibuprofen, flurbiprofen ve naproxen ile tiyazol[3,2-b]-1,2,4- triazol halkası içeren yeni bileşikler sentezlemektir. Böylece, non-steroidal antiinflamatuar bileşikleri, potansiyel anti-inflamatuar aktif halka sistemi tiyazol[3,2-b]- 1,2,4-triazol ile kombine ettik. Bu nedenle, artan aktivite ile azalan yan etki bekledik. Bileşiklerin yapıları IR ve 1HNMR spektroskopisiyle aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, 6-arylidenethiazolo[3,2-b]-1,2,4-triazole-5(6H)-ones substituted with ibuprofen,flurbiprofen or naproxen were synthesized as a sellective cyclooxygenase-2 inhibitor and anti-inflammatory agant. Normally non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) have some side effect such as gastrointestinal haemorrage and ulseration. The goal of this study, synthesis of new compounds which contain thiazole[3,2-b]-1,2,4-triazole ring with non-steroidal anti-inflamatory compounds, ibuprofen,flurbiprofen or naproxen. Thus, we combinated non-steroidal anti-inflammatory compounds with potantial anti-inflammatory active ring system thiazole[3,2-b]-1,2,4-triazole. For this reason, we suggested, improving activity with reducing side effect. The structure of compounds were elucidated by IR and 1HNMR spektroscopy tecniques.