Türkiye deniz fenerleri bilgi sistemi
Information system for Turkish lighthouses
- Tez No: 213054
- Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN ARISOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deniz fenerleri, Işıklı Şamandıralar, Denizlerde Seyir Güvenliği, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri), Lighthouses, Navigational Aids, Marine Transportation Safety, GIS (Geographical Information Systems)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hidrolik Hidroloji ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ulaştırılacak olan hizmetlerin en düşük maliyetle ve yüksek taşıma kapasiteleriyle taşınabilmesi göz önüne alındığında denizyolu taşımacılığı diğer ulaştırma sistemlerine göre belirgin bir üstünlük taşımaktadır. Türkiye'nin 8000 km'yi aşan uzunlukta bir kıyı şeridine sahip olması ve Çanakkale, İstanbul gibi uluslararası öneme sahip iki boğazının bulunması nedeniyle ?Deniz Taşımacılığında Seyir Güvenliği? ülkemiz açısından özel bir öneme sahip bir konudur. Seyir güvenliğine yardımcı deniz yapıları olan deniz fenerleri, sis işaretleri ve ışıklı şamandıraların denizlerde meydana gelebilecek kazaları önlemede oldukça büyük katkıları vardır. Bu çalışmada, Türkiye kıyılarındaki deniz fenerleri, sis işaretleri ve ışıklı şamandıralar gibi seyir yardımcıları için bir Coğrafi Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Veri tabanında deniz fenerlerine ilişkin tüm resmi bilgiler yer almaktadır. Çalışmada deniz fenerlerinin Türkiye kıyılarındaki coğrafi dağılımları sayısal Türkiye haritası üzerinde görüntülenmiştir. Deniz fenerlerinin Türkiye kıyılarındaki coğrafi dağılımları göz önüne alınarak denizlerimizde seyir güvenliğine yönelik bazı analizler yapılmıştır. Fenerlerin coğrafi dağılımlarına bakıldığında Hopa'dan İskenderun'a kadar ülkemiz kıyılarının büyük ölçüde deniz fenerleri ile donatıldığı görülmüştür. Kıyılarımızdaki deniz fenerleri ve ışıklı şamandıraların yaklaşık üçte biri deniz trafiğinin yoğun olduğu Çanakkale Boğazı ? Marmara ve İstanbul Boğazı kıyılarında bulunmaktadır. Fenerlerin kendisine ait ışık görünüş mesafeleri dikkate alınarak yapılan analizler, olumsuz hava koşulları ve bazı fenerlerin arızalı olması durumunda bazı kıyı bölgelerimizde seyir güvenliği açısından risk oluşabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Considering cost and capacity factors, marine transportation has significant advantages when compared with the other transportation systems. Since Turkey has an important international sea route (Bosphorus, Sea of Marmara, Dardanelles) and a large amount of coastline (more than 8000 km), ?Marine Transportation Safety? is a crucial subject of study. Lighthouses and other navigational aids are of great importance for preventing marine accidents. In this study, a GIS (Geographical Information Systems) developed for the sailing supporters in Turkey such as lighthouses, fog signals and buoys. The information system covers a wide range of official information about lighthouses in Turkish coastline. In the study, the geographic distribution of lighthouses are displayed on a digital Turkish coastline map and stored into a database. Information from the system is used for assessing the extent, spatial distribution and pattern of the navigational aids in order to help to determine standards and procedures for navigation and maritime safety. The system shows that the spatial distribution of navigational aids from Hopa to İskenderun in our coastline, especially in Turkish straits, is well designed. One of three of our coastline?s lighthouses and floating lights exist at The Dardanelles ? Marmara and The Bosphorus coasts with busy sea traffic. The analysis that were made based on the lighthouse?s own light range show that the bad weather conditions and in the situation of some broken down lighthouses can provide risk for sailing safety in some coast regions.