Analysis of ochratoxin a in Turkish grape vinegars
Türk üzüm sirkelerinde okratoksin a analizi
- Tez No: 213053
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK MERDİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Okratoksin A, Sirke, Direkt, Katı Faz Ekstraksiyonu (SPE), Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC), Ochratoxin A, Vinegar, Direct injection, Solid phase extraction (SPE), High performance liquid chromatography (HPLC)
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Okratoksin A' nın (OTA) toksik özellik göstermesi ve mikotoksine maruz kalmanın dünyada ciddi ekonomik kayıplara yol açmasından dolayı tayini önemlidir. Bu amaçla OTA' nın belirlenmesi için analitiksel metotlar gelistirilmesi gereklidir. Bu çalısmada, bazı Türk üzüm sirkelerindeki OTA miktarı ters fazlı yüksek performans sıvı kromatografisi floresans dedektörü kullanılarak su/asetonitril/asetik asit (48,5:50,5:1, v/v/v) hareketli fazında, 1,5 mL dk-1 akıs hızı ve 50 °C fırın sıcaklıgında belirlenmistir. Tüm analiz 458 nm emisyon dalga boyunda bes dakikadan kısa sürede tamamlanmıstır. Tüm örneklere direkt (dogrudan) enjeksiyon ve katı faz ekstraksiyon metodu uygulanmıstır. Yöntemin dogrulugu için sirke örneklerine 0,05, 0,10, 0,15 mL hacimlerde OTA standardından eklenmistir. Sirke örneklerindeki OTA' nın ön deristirilmesi Accu Bond marka oktadesil-silika durgun fazlı (C18-500 mg) katı faz ekstraksiyon kolonları kullanılarak 5 kat deristirme faktörü ile gerçeklestirilmistir. Dogruluk için gözlenebilme ve tayin sınırı degerleri sırasıyla 0,26 ng mL-1 ve 1,0 ng mL-1 olarak belirlenmistir. Okratoksin A' nın tayininde cihazın tekrarlanabilirligi için gün içi ve günler arası tekrarlanabilirlikler ardarda yapılan on ölçüm ile sırasıyla % 3,44ve % 5,22 olarak belirlenmistir. Üzüm sirkelerdeki OTA miktarı 1,24 ile 2,25 ng mL-1 arasında degisen degerlerde hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
Determination of Ochratoxin A (OTA) is important because of its toxicity and also mycotoxicoses causes economic losses in the world seriously. For these purposes, the development of analytical methodologies for determination of OTA becomes essential. In this study, a reversed phase high performance liquid chromatography fluorescence detector (RP-HPLC-FLD) was used to determine the amount of OTA in Turkish grape vinegars in water/acetonitrile/acetic acid (48.5:50.5:1.0, v/v/v) mobile phase at 1.5 mL min-1 flow rate with 50 °C oven temperature. The whole analysis was completed less than five minutes at 458 nm emission wavelength. The direct injection and solid phase extraction (SPE) method were applied to all samples. For accuracy, standard addition method was used at 0.05, 0.10, 0.15 mL spiking volumes to all vinegars. Accu Bond SPE cartridges with octadecyl-silica stationary phase (C18-500 mg) were used for preconcentration of OTA for vinegar samples with 5-fold concentration. Detection and quantitation limits of the method were found as 0.26 ng mL-1 and 1.0 ng mL-1, respectively. For robustness within and between-day repeatability of the method for OTA the results of ten repeated measurements was found as 3.44 % and 5.22 %, respectively. The results for the amount of OTA in grape vinegars were determined as in the range of 1.24 and 2.25 ng mL-1.