Yapı izolatörleri
Structure isolators
- Tez No: 213057
- Danışmanlar: PROF.DR. YILDIRIM ERTUTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: sismik izolatör, taban izolasyonu, IBC2000, izolatörlerin karakteristik parametreleri, izolatör tasarımı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, sismik etkilere karşı yapıyı koruyarak can ve mal güvenliğini sağlayan ve son 30 yılda kullanımı hızla artan yapı izolatörleri ve bu izolatörlerin tasarımıyla ilgili özel koşullar açıklanmıştır. Öncelikle sismik izolatörlerin çalışma felsefesinden bahsedilmiş ve sismik izolasyonlu yapı ile konvansiyonel yapının deprem davranışı karşılaştırılmıştır. Dünya'da ve Türkiye'de sismik izolasyon kavramının gelişimi, taban izolatörlerinin sınıflandırılması, karakteristik parametrelerin elde edilmesi, teorik esasları ve rijitliğini etkileyen dış faktörler detaylı olarak irdelenmiştir. Ayrıca, sismik izolasyonlu yapının IBC2000 yönetmeliğine göre tasarımından bahsedilerek analiz yöntemleri anlatılmıştır. Son bölümde, 5 katlı betonarme bir yapı için yüksek sönümlü kauçuk izolatör (HDRB) ve kurşun çekirdekli kauçuk izolatör (LRB) ayrı ayrı tasarlanmıştır. Tasarlanan her bir izolatör, kendi içinde taşıdığı yüke ve bulunduğu konuma göre iki farklı tipte dizayn edilmiştir. Tasarım sonucunda elde edilen boyutlar ve parametreler SAP2000N programına girilerek zaman tanım alanında üç boyutlu analiz yapılmıştır. HDRB ve LRB için ayrı ayrı elde edilen sonuçlar aynı yapının konvansiyel olarak SAP2000N programındaki çözümüyle karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonunda izolatörlü sistemlerin konvansiyonel yapıya olan üstünlükleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, seismic isolation which is used since thirty years in the world to prevent collapse of buildings and saving life, and their design procedure are explained. Firstly, philosophy of seismic isolation and it?s advantages are given and the earthquake response of a isolated structure compared with the response of a conventional one. Developing of seismic isolation in the World and in Turkey, classifications, characteristic parameters of isolation for each type, and external factors which affect the rigidity of isolation are explained in detail. In addition, design of seismic isolation is described according to IBC2000 code provision and analysis procedure is given. In the last section, for a 5 stories building high damping rubber bearing (HDRB) and lead rubber bearing (LRB) isolators are designed according to vertical, horizontal load and their positions. Time history analysis is carried out for the structure models on SAP2000N program and get there dimensional results bye using characteristic parameters. Also this structure analysed on SAP2000N program as a conventional structure, and results of seismic isolated two structures and conventional one are compared. Finally, by considering the results of comparisons, advantages of isolated systems over conventional structures are discussed. Keywords : Seismic isolator, base isolation, IBC2000, characteristic parameter of isolators, design of isolators.