Filters with active tuning for switched-mode converters
Anahtarlamalı güç kaynaklarında rezonans filtrenin aktif olarak tutulması
- Tez No: 213085
- Danışmanlar: PROF.DR. HALDUN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Switched Mode Power Converters, Resonant filter, Phase Luck Loop, Resonator
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmada Anahtarlamalı güç kaynakları, çıkıs gerilimindeki dalgalanmaların filtrelenmesi ve rezonans filtrelerin Faz kilitleme devresi(PLL) ile kontrol edilmesi incelenmistir. Anahtarlamalı güç kaynaklarında çıkıs gerilimindeki dalgalanmalar dogrusal dönüstürücülere oranla genelde daha yüksektir. Tasarım asamasında kesim frekansı temel harmonik frekansının altında olan bir alçak geçiren filtre seçimi ile dalgalanmalar belli seviyede giderilebilmektedir. Bu tez çerçevesinde alçak geçiren filtreye ek olarak belirli frekanslarda filtreleme gerçeklestirmek için rezonans filtreleme islemi tasarlanmıstır. Anahtarlama frekansı rezonans frekansına esit seçildiginde temel harmonik frekansında önemli bir zayıflatma saglanmaktadır. Rezonans devresinin etkin olarak filtreleme gerçeklestirmesi için sürekli olarak anahtarlama frekansının rezonans frekansına esit olması gerekmektedir. Çalısma kosuları ya da malzemelerin toleransları rezonatörlerin tasarlanan frekansı yakalayamamasına ve gerekli zayıflatmaları yapamamasına neden olabilmektedir. Bu durumu engellemek için tez çerçevesinde faz kilitleme devresi (PLL) ile kontrol islemi gerçeklestirilmistir. Bu sekilde anahtarlama frekansının sürekli rezonans frekansına esit olarak kalması ve tasarlanan harmaniklerin zayıflatılması saglanmıstır. Simülasyon programıyla anahtarlamalı güç kaynagı, rezonans devresi ve rezonans devresinin faz kilitleme devresi ile kontrol modellemeleri gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis Switched-Mode Power Converters basic?s, output voltage ripples are analyzed and control feedback loop between the resonant filter network and switching circuit is provided by using Phase Locked Loop (PLL). There are more effective ripples on Switching-Mode Power converters according to linear converters. The ripples can be reduced by adjusting low pass filter cut off frequency below the fundamental harmonic ripple. But this state may not provide exact attenuation. In this thesis resonant filters are designed as additional to the low pass filter. If the switching frequency is selected equal with resonant frequency an important attenuation is provided at fundamental harmonic frequency. To provide an effective attenuation resonant filter network must be stay on resonance frequency. The operating conditions or component tolerances sometimes cause the missing attenuation of resonant filter. In this study the feedbacks control is designed by Phase Locked Loop to avoid this state. With the feedback loop the switching frequency is controlled as a resonance frequency and continuous ripple attenuation is provided. In this thesis, resonant networks models, Switched Mode Buck Converters and PLL control loop for switching circuit are simulated by using MATLAB and B2 Spice. This study shows the necessity and importance of PLL circuit. If the switching frequency changes from resonance frequency, output voltage ripples amplitude increasing rapidly.