Büyük Menderes grabeni tortul kalınlığının jeofizik yöntemlerle araştırılması
Investigation of the sediment thickness of Büyük Menderes graben by geophysical methods
  1. Tez No: 213110
  2. Yazar: SENEM OKAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZAFER AKÇIĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Büyük Menderes, Gravite, Western Anatolia, Büyük Menderes, Gravity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Menderes Masifi Türkiye'nin batısında bulunan, KD-GB uzanımlı kabuksal ölçekli metamorfik çekirdek kompleksidir. Masif, Türkiye'nin batısındaki Türk Alp orojenik kusagının en önemli jeolojik varlıgını olusturmaktadır ve Alt Miyosen'den bu yana Kuzey-Güney uzanımlı genisleme tektonigi etkisi altındadır. Batı Anadolu'da genellikle negatif rejyonal Bouguer gravite anomalileri gözlenmektedir. Bu da kıtasal gerilme alanındaki rejyonal negatif gravite anomalilerinin düsük yogunluk zonu ve ince okyanusal kabugun ortak etkisi sonucu olarak ortaya çıktıgını göstermektedir (Darracott, 1972 ve Condie, 1976). Büyük Menderes Grabeni genellikle D-B uzanımlıdır. Bu nedenle büyük bir alan negatif Bouguer gravite anomalisi göstermektedir. Menderes Masifi'nin batısındaki pozitif Bouguer gravite anomalisi, ada yayının çukur kısmı olarak tanınan pozitif anomali kusagının devamı olarak yorumlanır (Rabinowitz ve Ryan,1970, Özelçi, 1973). Yapılan bu çalısmada Bouguer gravite verilerinden yararlanarak Büyük Menderes Grabeni'nin yapısal özellikleri incelenmistir. Taban topografyası yöntemi kullanılarak B.Menderes Grabeni'nin en büyük tortul kalınlıkları hesaplanmıstır. Uygulanan güç spektrumu yöntemiyle yine grabene ait ortalama tortul kalınlıgı saptanmıstır. Grabenin sınırlarını ve uzanımlarını belirlemek amacıyla Büyük Menderes Grabeni gravite verilerine sınır analizi yöntemi uygulanmıs ve önceden yapılmıs çalısmalardan alınan fay haritası (Sözbilir, 2005) ile elde edilen sınır analizi sonuçları karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
The Menderes Massif is a NE-SW trending crustal scale core complex which is located in Western Turkey. Massif forms the most important geological structure of Turkish-Alp orogenic zone and under the effect of North-South trending extensional tectonic since the Early-Miocene. Generally negative regional gravity anomalies are present in Western Anatolia. It is pointed out that regional negative gravity anomalies in continental stress field are created as a result of the common effect of a zone of low density and of thin oceanic crust. Büyük Menderes Graben has generally E-W trends (Darracott, 1972 and Condie, 1976) .Thus, large areas show negative Bouguer gravity anomaly observed at the west of Menderes massif is interpreted as a continuation of positive anomaly belt identified as a concave side of island arc (Rabinowitz and Ryan,1970, Özelçi, 1973). In this study the structural properties of the Büyük Menderes Graben is studied by using the Bouguer gravity anomalies. The maximum sedimentary thicknesses are calculated by using the boundary analysis method. By using the power spectrum method average sedimentary thicknesses are determined. To determine the boundaries and the trend of graben, the boundary analysis method applied to the Büyük Menderes Graben Gravity data and the boundary analysis method results and fault map which taken from preceding studies (Sözbilir, 2005) are compared.