Farklı yapısal özelliklere sahip betonarme yapıların çeşitli çözüm yöntemleriyle performansa dayalı analizi
Performance based analysis of reinforced concrete structures with different properties by various solution methods
- Tez No: 213109
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dogrusal elastik hesap yöntemi, dogrusal olmayan statik artımsal esdeger deprem yükü yöntemi, dogrusal olmayan çok modlu statik artımsal esdeger deprem yükü yöntemi, yer degistirme katsayıları, kesit hasarı, performans seviyesi, burulma düzensizligi, sargılama etkisi, Linear elastic evaluation method, nonlinear incremental equivalent seismic load method, nonlinear static modal pushover analysis, displacement coefficient method, member damage, performance level, torsional irregularity, confinement effect
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Tez çalısmasında, depremin yapı elemanlarında meydana getirecegi etkileri ve bunun sonucunda belirlenecek yapısal performans seviyelerindeki farklılıkları incelemek üzere, iki adet plan simetrisine ve aynı kat plan alanına sahip dört ve sekiz katlı ve aynı kat plan alanına sahip burulma düzensizligi olan, dört ve sekiz katlı iki bina olmak üzere, toplamda dört adet betonarme tasıyıcı sistemli bina, ilk ikisi Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik' te (DBYBHY-2006) yer alan dogrusal elastik degerlendirme, dogrusal olmayan statik artımsal esdeger deprem yükü ve deprem mühendisligi literatüründe yer alan, dogrusal olmayan çok modlu statik artımsal esdeger deprem yükü yöntemleri ile çözümlenmistir. Seçilen dört adet betonarme yapı, yüksek süneklik kosullarını saglayacak sekilde TS-500 ve DBYBHY-2006'da ilgili bölümlerde verilen tasarım kuralları çerçevesinde boyutlandırılmıstır. Boyutlandırılan bu binalar tasarımda ön görülen degerlere uygun olarak mevcut en kesit boyutu, beton cinsi, donatı çap ve sayısı dikkate alınarak, dogrusal elastik degerlendirme yöntemi, dogrusal olmayan statik artımsal esdeger deprem yükü yöntemi ve deprem mühendisligi literatüründeki dogrusal olmayan çok modlu statik artımsal esdeger deprem yükü yöntemleri kullanılarak çözümlenmistir. Bir sonraki adımda, dogrusal olmayan statik itme analizlerinden elde edilen yapı kapasite egrilerini esas alan Yer Degistirme Katsayıları yöntemiyle belirlenen performans noktası için, her iki yöntemle bulunan yatay yer degistirme, göreli kat ötelemesi, kiris plastik dönmesi, kolon-perde plastik dönmesi ve plastik kesit dagılımları cinsinden deprem talepleri birbiriyle karsılastırılmıs ve 50 yılda asılma olasılıgı %10 olan deprem etkisi altında, bu deprem taleplerini esas alarak belirlenen yapı performans seviyeleriyle, dogrusal elastik degerlendirme yönteminde eleman etki/kapasite oranlarını esas alarak belirlenen yapı performans seviyeleri kıyaslanmıstır. Planda simetrik dört ve sekiz katlı yapıların betonarme eleman kesitlerinin hasar düzeylerinin belirlenmesi asamasında, DBYBHY-2006' da donatı ve betondaki birim sekil degistirme taleplerini (istemlerini) esas alan kesit hasarı belirleme yaklasımıyla, FEMA-356'da yer alan, kesit plastik dönme taleplerini esas alan yaklasım birbiriyle karsılastırılmıstır. Tüm kesitler için elde edilen beton ve donatı birim sekil degistirme istemleriyle, o kesit için dogrusal olmayan artımsal itme analizlerinden çıkıs verisi olarak alınan plastik dönme istemleri karsılastırılarak, kesit hasarını, hangi tip betonarme tasıyıcı elemanda hangi betonarme malzeme bilesenin belirledigi saptanmıstır. Çalısmada enine kesme donatısının kesiti sargılama etkisinin, kesit ve daha sonra yapı genelinde performans seviyesini belirleyiciligi arastırılmıstır. Buradan hareketle DBYBHY-2006' ya göre yapılan kesit hasarı belirleme çalısmasında, yapıya ait tüm elemanlarda elde edilen moment-egrilik iliskilerinde, sargısız ve sargılı beton modelleri kullanılarak elde edilen toplam plastik birim sekil degistirme istemleri , DBYBHY-2006' da verilen ilgili sınır birim sekil degistirme degerleriyle karsılastırılarak kesit hasar düzeyi belirlenmistir. FEMA 356' ya göre yapılan degerlendirmedeyse, dogrusal olmayan analizlerden çıkıs verisi olarak alınan plastik dönme talepleri, FEMA 356'da sargısız ve sargılı kesitler için tanımlanan sınır degerlerle kıyaslanarak, kesit hasar düzeyleri tespit edilmistir. Elde edilen sonuçlar tablo ve grafik olarak ilgili bölümlerde sunulmustur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is, investigate the earthquake demands in members and variation in overall structural performance level, there are four reinforced concrete structures are analysed with three different earthquake demand estimation methods; linear elastic evaluation method, nonlinear incremental equivalent seismic load method and nonlinear static modal pushover analyis which first two of them are implemented into the Turkish Earthquake Code- Specification for Buildings to be built in Earthquake Areas?2006. Two of the four and eight storey structures have same plan area and symmetry. Another pair of structures also have same plan area but have a torsional irregularity according to Specification for Buildings to be built in Earthquake Areas?2006. Example four reinforced concrete buildings are proportioned and detailed according to requirements given in Specification for Buildings to be built in Earthquake Areas?2006. In the earthquake assesment analysis, these existing cross section dimensions, concrete quality, reinforcement bar size and numbers are used. Structures are analysed with nonlinear incremental equivalent seismic load and nonlinear static modal pushover analyis to compare earthquake demands, like top story lateral displacements, inter story drifts, beam and coloumn plastic rotations and plastic member distribution and hinge mechanism along structures. In nonlinear methods structural performans levels are determined by these earthquake demands for the performance point obtained by Displacement Coefficient Method. Structural performance levels again determined by linear elastic evaluation method which based on the member demand-to-capacity ratios and these structural performances determined for the earthquake intensity which have the probability of exceedance within a period of 50 years is %10, are compared. vi In the member performance decision, Specification for Buildings to be built in Earthquake Areas ? 2006 member damage estimation method based on earthquake concrete or reinforcement strain demand and FEMA 356 member damage estimation method based on earthquake plastic hinge demand are compared also. In section analysis, the corelation between member strain demand and plastic hinge rotation demand taken as a output data from the nonlinear static pushover analysis, is investigated to determine the which reinforced concrete member component damage leads the member damage. In this thesis study, the confinement effect on member damage level is also investigated. For this purpose, when performing the method describe in Specification for Buildings to be built in Earthquake Areas?2006, confined and unconfined concrete model was used while obtaining the section moment-curvature relationship. Similarly, while performing FEMA 356 member damage estimation method, plastic hinge demands compared with numerical acceptance criteria for performance levels. The results are presented by graphics and tables in the concerning chapters.