A modified shifting bottleneck heuristic for the reentrant job shop scheduling problem
Yeniden girişli iş atölyesi çizelgeleme problemi için önerilen darboğaz kaydırma sezgisel yöntemi
  1. Tez No: 213117
  2. Yazar: GAMZE KILINÇLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEYDA TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden Girisli s Atölyesi Çizelgeleme Problemi, Darbogaz Kaydırma Sezgisel Yöntemi, Sarmalı Çevren Prosedürü, En Son sin Tamamlanma Zamanının Enküçüklenmesi, Reentrant Job Shop Scheduling Problem, Shifting Bottleneck Heuristic, Rolling Horizon Procedure, Makespan Minimization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Son yıllarda is atölyesi çizelgeleme problemine hem pratik hem de teorik açıdan gösterilen ilgi artmıstır. Bunun nedeni problemin çözümü için gerekli hesaplama çabasının oldukça fazla olmasıdır. Bu problemi çözmek için daha makul sürelerde optimuma yakın sonuçlar veren çesitli sezgisel yöntemler gelistirilmistir. Bu sezgisel yöntemler arasında en basarılı olanlarından biri sebeke diyagramı tabanlı bir ayrıstırma metodu olan darbogaz kaydırma sezgisel yöntemidir. Son dönemde, yeniden girisli is atölyesi yeni bir imalat atölyesi çesidi olarak ortaya çıkmıstır. Her isin her makinede sadece bir defa islem gördügü varsayımına pratikte genellikle uyulmadıgı için bu problem önem kazanmaktadır. Yeniden girisli is atölyesinin temel özelligi bir isin üretim süreci boyunca herhangi bir makinede birden fazla islem görebilmesidir. Bu çalısmada, orijinal darbogaz kaydırma sezgisel yöntemi yeniden girisli is atölyesi çizelgeleme problemi için revize edilmistir. Amaç fonksiyonu en son isin tamamlanma zamanının enküçüklenmesidir. Ayrıca, büyük ölçekli is atölyelerinin daha küçük bölümlere parçalanarak çözülebilmesi için bir sarmalı çevren prosedürü önerilmistir. Son olarak da önerilen yöntemlerin performansları çesitli is - makine sayısı kombinasyonları için test problemleri ve bir tekstil fabrikasında uygulama çalısması kullanılarak karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In recent years there has been a great increase of interest in the job shop scheduling problem (JSSP) from both practical and theoretical points of view. This is due to the large amount of computational effort usually required in the solution of the problem. Several heuristics that lead to near-optimal solutions in reasonably short times have been developed to solve this problem. Among the heuristics, one of the most successful approaches is the shifting bottleneck heuristic (SBH) which is a disjunctive graph-based decomposition method. Recently, the reentrant job shop has emerged as a new type of manufacturing shop. This problem is important because the assumption that each job visits each machine only once is often violated in practice. The principle characteristic of a reentrant job shop is that a certain job may visit a specific machine or a set of machines more than once during the process flow. In this study, a modified shifting bottleneck heuristic (MSBH) is proposed to solve the reentrant job shop scheduling problem (RJSSP) for makespan minimization objective. Furthermore, a modified rolling horizon procedure (MRHP) is proposed to decompose large job shops. Finally, various comparative experiments and an application study in a textile factory have been carried out to evaluate the performance of both the MSBH and the MRHP.