Sipariş tipi üretim sistemlerinde değişken darboğazların çizelgelenmesi için yeni bir yaklaşım
A New approach to sheduling shifting bottlenecks in job shop production systems
- Tez No: 112531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZVAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sipariş tipi üretim, Dinamik çizelgeleme, Darboğaz çizelgeleme. Darboğaz değişimi, Job-shop production, Dynamic scheduling, Bottleneck scheduling, Bottleneck shiftiness
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SİPARİŞ TİPİ ÜRETİM SİSTEMLERİNDE OLUŞAN DARBOĞAZLARIN ÇİZELGELENMESİNDE KISITLAR TEORİSİ YAKLAŞIMI B. GÜLSÜN K. SARIOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Rızvan EROL Yıl: 2001, Sayfa: 158 Jüri: Doç. Dr. Rızvan EROL Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. Arzu GÜÇRAY Bu çalışmada, özellikle farklı sipariş tipleri için çalışan veya değişkenliklere maruz kalan üretim ortamlarında ortaya çıkan değişken darboğaz olma durumunun çözümü için dinamik bir çizelgeleme ve kontrol yaklaşımı geliştirilmiştir. Üretim ortamında ortaya çıkması olası görünen darboğaz kaynakların, kısıtlarla yönetim mantığına dayanarak, öncelikli olarak kontrolü ve bu kaynaklara dayanarak da tüm üretim ortamının çizelgelenmesi amaçlanmıştır. Değişken darboğaz kaynak durumu için darboğaz kaynağı dinamik olarak kontrol eden ve DBR(drum buffer rope) tekniğinin uyarlanmasıyla elde edilen yeni bir çizelgeleme algoritması geliştirilmiştir. Önerilen yeni dinamik çizelgeleme algoritması özellikle ara stok düzeylerinin, siparişlerin geç kalmalarının ve akış süresinin azaltılmasını amaçlanmaktadır. Algoritma, değişik sezgisel çizelgeleme kuralları ile (EDD, FCFS, STR, MOPNR, MWKR, S/RO, SD, LWKR, SPT) simülasyon deneyleri kullanılarak karşılaştırılmış ve özellikle de ara stok düzeyleri ve gecikmeler ile ilgili tüm ölçütlerde üstünlük sağladığı görülmüştür. Simülasyon deneylerinde büyük ölçekli bir tekstil işletmesinin verileri esas alınmış ve mevcut duruma ilave olarak, farklı iş geliş oranlan ve termin zamanları için de deneyler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A THEORY OF CONSTRAINTS APPROACH TO BOTTLENECK SCHEDULING IN JOB SHOP PRODUCTION SYSTEMS B. GULSUN K. SARIOGLU DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Rızvan EROL Year:200I, Pages: 158 Jury: Assoc. Prof. Rızvan EROL Assistant Prof. Funda YILDIRIM Assistant Prof. Arzu GÜÇRAY In this study, the bottleneck shiftiness problem faced especially in job shop production systems with product-mix changes or variations in production environment is investigated and a dynamic production scheduling and control algorithm is developed. Based on the Management with Constraints approach, it is proposed to control the possible bottleneck resources and schedule the production around these resources. In case of bottleneck shiftiness, a new scheduling algorithm, a modified version of the DBR (drum buffer rope) technique, is developed to control the production dynamically. The proposed new dynamic scheduling algorithm aims to reduce work in process levels, the ratio of positively late jobs, and the average flow time. This developed algorithm are compared with the well-known dispatching rules (EDD, FCFS, STR, MOPNR, MWKR, S/RO, SD, LWKR, SPT) using simulation experiments. Simulation results indicate that the developed algorithm outperform the stated dispatching rules especially in terms of ratio of positively late jobs and work in process levels. Simulation experiments use the productiion data collected at a large textile firm. In addition to the current production data, simulation experiments are conducted for varying job arrival rates and due dates.