Kompozit delikli ortopedik plaklarda gerilme analizi
Stress analysis in composite orthopedic plates
- Tez No: 213116
- Danışmanlar: PROF.DR. SAMİ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerilme analizi, sonlu elemanlar yöntemi, kemik-plak sistemi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Uzun kemik kırıklarının tedavi yöntemleri arasında ortopedik plakların kullanımı büyük önem taşımaktadır. Plakların uygun dizaynı için gerilme analizleri yapılarak modellemeler yapılmaktadır. Bu çalışmada sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak ANSYS programında altı delikli kemik-plak sisteminin üç boyutlu modeli geliştirilmiştir. Daha sonra gerçek koşullara yakın olmak üzere yükleme ve sınır şartları altında gerilme analizi yapılmıştır. Kemik-plak sisteminde kırık başlangıç evresindeki durum için plaktaki, plak-vida kontak yüzeyleri arasındaki ve kemik-vida yüzeyleri arasındaki gerilme değerleri bulunmuş ve grafiksel olarak gösterilmiştir. İkinci safhada, aynı bölgelerde iyileşme süresince olan gerilme değerlerinin değişimi incelenmiştir. Kemik-plak sisteminde hasarın meydana gelmeyeceği kemik ara yüzeyindeki iyileşme yüzdesi elde edilmiştir. Ayrıca kemik-plak sisteminde hasar oluşturmayacak emniyetli yükleme değerleri bulunmuştur. Son olarak kemik-plak sistemindeki üst, orta ve alt vidalar sırasıyla çıkartılarak tam yük durumu için gerilme analizi yapılmıştır. Buradaki amaç üç farklı durumun kemikplak sisteminin rijitliğine olan etkisini incelemek ve delik vida arasındaki kontak gerilme değerlerini karşılaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Orthopedic plates contribute significantly to bone fracture treatment methods. Stress analysis is applied to the orthopedic plates for optimum design considerations. In this study, three-dimensional six hole bone-plate model has been developed using finite element method in ANSYS program. After that stress anaylsis has been carried out under real loading and boundary conditions. In bone plate system, stress values in plate, plate-screw contact surfaces and bonescrew surfaces have been investigated. The numeric values have been shown on graphics. On the next step stress values during healing process have been investigated. Healing percentage on which critical stress value not exceeded has been found. Furthermore, critical loading conditions and values have been determined in the bone ?plate system. Finally, upper, middle and lower screws have been removed seperately from the plate and stres values have been observed and compared for different conditions.. The aim is to observe the influence of the different conditions on the rigidity of the bone-plate system and compare the stress values on the plate. Keywords : Stress analysis, finite element methods, bone-plate systems.