Home automation
Ev otomasyonu
- Tez No: 213118
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ev otomasyonu, mikrodenetleyici, sensör, telefon, ses entegresi
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüz otomasyon teknolojilerindeki hızlı gelişmelere paralel olarak, insanların güvenliğe ve daha rahat bir yaşam standardına olan ihtiyaçları akıllı yaşam sistemi dediğimiz kavramın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Otomasyon teknolojisinin geldiği bu noktada bina yönetim sistemleri, yalnızca büyük boyutlu binaları değil, her türlü yaşam alanını akıllı hale getirebilme özelliği sunuyor. Bu çalışmanın konusu akıllı yaşam sistemlerinin günlük hayatımıza getirdiği kolaylıklar, kullanım alanları ve ayrıca çalışmanın uygulama alanı olan ev otomasyonu standartlarından bahsedilecektir. Tasarlanmış olan telefon kontrollü ev otomasyonunun teknik ve uygulamasına ait ayrıntıları açıklanacaktır. Bu sistemin diğer sistemlerden üstünlükleri ele alınacaktır. Bu çalışmanın ana kavramını oluşturan ev otomasyonu, uygun senaryolar dahilinde bir modele oturtularak, kontrol paneli, çevre birimleri ve sensörler ile bir arada gösterilmiştir. Bu modelin temsil ettiği evdeki cihazları çalıştırmak ve sensörlerden bilgi almak için mikrodenetleyici kontrollü bir kontrol devresi tasarlanmıştır. Çoğu evde sabit telefon hattı olduğu için telefonla kontrol tercih edilmiştir. Sistem ile haberleşebilmek için ses kayıt ve çalması yapabilen ses entegresi eklenmiştir. Bu sistemin kolaylığı ve kullanılabilirliği için LCD ve tuş takımı devreye eklenmiştir. Sistem arıza ve sabotaj anında da çalışabilmesi için şebeke gerilimi dışında ayrı bir kesintisiz güç kaynağı ile beslenmiştir.
Özet (Çeviri)
The growing tendency in the need of more comfortable life standards occurred within the terms of smart living systems on behalf of the parallel rapid improvements in the automation technologies. On the point of these technologies has arrived, the building management technologies not only survive the giant buildings but also turns all kinds of habitat into an intelligent life area. The aim of this study is to show the benefits of the smart living systems, their areas of usage that bring into our lives and the standards about the application process of the study. Details about the technical substructure and application of the designed house automation with phone call will be described. It will be also explained the supreme points of the system against others. Home automation which constructs the main concept of the study is shown in the modelled scenarios with control panels, environment units, and sensors. A microcontroller based circuit is designed in order to control electrical devices and get feedback from home. Almost every home has its own telephone line. That?s why phone line is selected for sending and receiving information. Voice recording and playing system is integrated with the system for getting audible feedback and warning messages. A Liquid Crystal Display (LCD) and keypad is added to the system to attain ease of use. A power supply is also included against power interrupts or voltage drops. Key words; Home automation, microcontroller, sensor, telephone, voice integrated.