Modelling of the attenuation relationships from Western Anatolia strong motion data
Batı Anadolu kuvvetli yer hareketi verilerinden azalım ilişkilerinin modellenmesi
- Tez No: 213142
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAL AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Azalım ilişkileri, doğrusal olmayan regresyon analizi, pik ivme, tepki spektrumu, Batı Anadolu, Türkiye, Attenuation relationship, nonlinear regression analysis, peak ground acceleration, response spectra, Western Anatolia, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kıta içi gerilme rejimine en iyi örneklerden biri olan Batı Anadolu'da, mühendislik uygulamaları için gerekli sismik tehlike çalışmalarının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Batı Anadolu Graben Sisteminde vuku bulmakta olan orta büyüklükteki depremler, derin havza geometrisi üzerinde, yüksek periyotlarda sahip oldukları yüksek genlikler nedeni ile, bölgedeki sismik tehlikenin başlıca kaynağıdır. Bu nedenle, Batı Anadolu için ampirik azalım ilişkileri bağıntılarıyla yer hareketi tahminlerine ulaşmak amacıyla, toplam 80 deprem ve 202 kayıda ait pik ivme ve %5-sönümlü spektral ivme değerlerinden oluşan bir veri seti kullanılarak, iki aşamalı doğrusal olmayan regresyon analizi uygulanmıştır. Veri setinde depremlere ait moment büyüklüğü 4.5 - 6.2 arasında ve uzaklık parametresi ise 1 - 206 km arasında değişmektedir. Tahmin edilen %5-sönümlü spektral ivme değerleri göstermektedir ki, bölgedeki havza geometrisi için zemin büyütmesi oldukça belirgindir. Tektonik olarak farklı özelliklere sahip bölgeler için geliştirilen azalım ilişkileri ile elde ettiğimiz azalım ilişkilerini karşılaştırdığımızda, spesifik bir bölge için modellenen azalım ilişkilerinin, başka bir bölge için gerçekleştirilen mühendislik uygulamalarında kullanılamayacağını görmekteyiz. Öte yandan, tektonik olarak benzer özelliklere sahip bölgeler için geliştirilen azalım ilişkileri ile elde ettiğimiz azalım ilişkilerini karşılaştırdığımızda, Batı Anadolu için elde edilen yer hareketi tahmin değerleri daha düşüktür. Bu sonuç, bölge kabuk yapısı için önerilmiş olan, düşük sismik hızlar ve yüksek sönüm değerleri ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
In Western Anatolia region, which is one of the good examples of fast intracontinental extensional tectonic regimes, the need for seismic hazard studies has become progressively more important for earthquake engineering applications. Moderate sized earthquakes in the region are actually the dominant source of seismic hazard, because of their larger amplitude at longer periods in deep basin structures of Western Anatolia Graben System. For that reason, two-stage nonlinear regression analysis was applied to a database of the maximum horizontal component peak acceleration and 5%-damped spectral acceleration values of 202 recordings from 80 earthquakes, to predict ground motions by using empirical attenuation relationships for Western Anatolia. Moment magnitude range of the earthquakes, in the data set, is between 4.5 and 6.2 while the distance range is between 1 and 206 km. Predicted 5%-damped spectral acceleration values show that soil amplifications are significant for the basin geometry in the region. Comparison of obtained attenuation relationships with the relationships generated for tectonically different regions have shown that ground motion attenuation relationships in one specific region can not be simply modified for use in engineering analyses in another region. On the other hand, comparison of obtained attenuation relationships with the relationships generated for tectonically similar regions have shown that our model estimation is lower. This result is consistent with reported low velocities and high attenuation values of crustal structures in the region.