Melting of a phase change material on a finned-tube heat exchanger
Kanatlı boru tipi bir ısı eşanjörünün üzerindeki bir faz değişim malzemesinin erimesi
  1. Tez No: 213143
  2. Yazar: KAMBER NACİ ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAHSİN BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl enerji depolama, Erime, Kanatlı boru, Faz degisim malzemesi, Thermal energy storage, Melting, Finned tube, Phase change material
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tez çalısmasında yatay bir kanatlı boru etrafındaki faz degisim malzemesinin katılasması ve erimesi için deneysel bir inceleme gerçeklestirilmistir. Bazı geometrik ve akıs parametrelerinin sogu enerjisinin depolanması ve açıga çıkması üzerindeki etkileri incelenmistir. Daha sonra deney sonuçları birbirleri ile karsılastırılmıstır. Bu çalısmanın amacı, kanat çapı, kanat aralıgı ve ısı transfer akıskanının debisini degistirerek depolanan ısıl enerji miktarındaki degisimleri ortaya çıkartmaktır. Her bir parametrenin depolanan ya da açıga çıkarılan sogu enerji miktarını degisik bir oranda etkiledigi gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, an experimental investigetion is carried out for solidification and melting of a phase change material around a horizontal finned tube. The effects of some geometrical and flow parameters on charging and discharging of the cold thermal energy are investigated. Afterwards the experiment results are compared with each other. The aim of this study is to reveal the changes in the amount of stored thermal energy by changing the fin diameter, fin spacing and the flow rate of the heat transfer fluid. It is shown that each of the parameters affects the amount of stored or released cold thermal energy in a different rate.