The effect of heavy metal concentrations in solid waste on methane production in landfill areas
Çöp depolama alanlarından metan gazı üretimine katı atıklardaki ağır metal konsantrasyonlarının etkisi
  1. Tez No: 213144
  2. Yazar: TURGAY ODABAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖRKEM AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: metan, deponi, agır metaller, methane, landfill, heavy metals
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalısma kapsamında atık bünyesinde bulunan agır metallerin toplam gaz ve metal üretimine etkisi arastırılmıstır. Farklı agır metal konsantrasyonundaki üç atık ile 15 hafta süresince anaerobik reaktörde çalısılmıstır. Reaktörlerde olusan toplam gaz ve metal içerigi, sızıntı suyu özellikleri ve agır metallerin miktarları ile form dagılımları incelenmistir. Sonuç olarak, agır metallerin çözünebilir formlarının depolama alanındaki varlıgının toplam gaz ve metal olusumunu negatif yönce etkiledigi, anaerobik parçalanma sırasında agır metallerin formlarının degisebildigi, sızıntı suyunun agır metal içerigi fazla olan depolama alanlarında daha kirli oldugu ve arıtılmasında güçlükler yasanacagı belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The effect of heavy metals presence in waste body on the methane production in landfill areas is studied here. Three different waste mix containing different amounts of heavy metals are used in the reactors and the systems are operated for 15 weeks. Total gas and methane production in the systems are followed, leachate properties are determined and heavy metal levels and bounding forms are analyzed during the study. It is found that dissolvable heavy metals are negatively effecting the gas and methane production in landfill areas. Form distributions of heavy metals may change during anaerobic decomposition. Acidic conditions caused by the heavy metals are related with their dissolvable portions. Leachate from the areas with high heavy metal content has higher heavy metal content and hart to be treated.