Computer aided design of thermal systems
Isıl sistemlerin bilgisayar destekli tasarımı
- Tez No: 213145
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK KUMLUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: radyatör, hesaplamalı akışkanlar dinamiği, sonlu hacim yöntemi, ısıl güç, EN442, radiator, computational fluids dynamic, finite volume method, thermal output, EN442
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasında, TS EN442'ye uygun bir çelik panel radyatörun ısıl gücü sonlu hacimler yöntemi ile sayısal olarak belirlenmiştir. Üç boyutlu çözümleme, zorlanmış taşınım modeli yoluyla radyatörün tamamına uygulanmıştır. Sonuçlar, Fransa'daki CETIAT laboratuarlarında elde edilen deneysel veriler ile karşılaştırılmıştır. Isıl güçler, deneysel veriler ile uyumluluk göstermiştir. Bu çalışma kapsamında, ortam taşınım katsayısının değişiminin radyatörün ısıl gücüne olan etkisi de incelenmiştir. Ayrıca, radyatörün ısıl gücünü arttırmak amacıyla konvektor tasarımında modifikasyonlar gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, sekiz adet konvektor tasarlanmıştır. Radyatörün tamamını modellemek yerine, radyatörün tekrar eden en küçük kısmı (modül) hesaplamalarda kullanılmıştır. Isıl güç, modülün iç yüzeyinde sabit sıcaklık olması ve modülün içinde akış olması durumları için belirlenmiştir. Kayda değer ısıl güç arttırımı, kademeli konvektor tasarımı ve panel ile konvektör arasında üç temas yüzeyi kullanan konvektor tasarımında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, thermal output of a steel panel radiator, in accordance with TS EN442, was numerically specified with the usage of finite volume method. Threedimensional analysis was implemented to the whole of the radiator by means of forced convection model. Results were compared with the experimental data obtained at CETIAT laboratories in France. Thermal outputs represented a good agreement with experimental data. In the content of this analysis, the effect of variation at ambient convective heat transfer coefficient on the thermal output was also investigated. Furthermore, modifications at convector design were performed to enhance the thermal output of the radiator. In this sense, eight convector designs were designed. Smallest repeated section of radiator (module) was used for computations rather than whole of the radiator. Thermal output was specified for the conditions: fix surface temperature at the inner surface of module and fluid flow existed inside the module. Remarkable thermal output enhancements were obtained for cascade convector design and convector design with three contact faces between panel and convector.