Assessment of water quality by total maximum daily load (TMDL)analysis
Su kalitesinin günlük maksimum yük (GMY) analizi ile değerlendirilmesi
- Tez No: 213182
- Danışmanlar: PROF.DR. M. NECDET ALPASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Günlük Maksimum Yük (GMY) analizi, çok degiskenli istatistiksel yöntemler, su kalite indeksi, su kalitesi yönetim stratejisi, Tahtalı Havzası, Environmetric methods, Tahtali Basin, Total Maximum Daily Load (TMDL) analysis, water quality index, water quality management strategy
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Sunulan çalısmada yüzeysel su kalitesi yönetimine daha etkin bakıs açısı getirebilecek yeni bir strateji gelistirilmistir. Bu strateji ?Günlük Maksimum Yük (GMY)? analizine dayalı olup kaynagın sürdürülebilirligini esas almaktadır. Bu süreçte su kaynagının kullanım amacının ortaya konması ilk adım olarak önerilmektedir. Daha sonra kalitenin planlanan kullanımı destekleyip desteklemeyeceginin belirlenmesi (sorgulanması) gelmektedir. Kalite tanılanmasında ise çok sayıda degiskenin (parametrenin) sorgulanması söz konusudur. Dolayısıyla ilk asamada belirlenen amaç için önem teskil eden parametrelerin seçilmesi, bunların sayısal hedeflerinin belirlenmesi önemlidir. Bu amaçla ?su kalite standartları?nın referans olarak kullanılması önerilmektedir. Çok sayıda kalite degiskeni olması nedeniyle bunların sorgulanmasına yönelik süreçler oldukça karmasık ve zordur. Sunulan tezde bu süreci kolaylastıran ve anlamlı hale getirebilen ?su kalitesi indeksi? ve ?çok degiskenli istatistiksel yöntemler?in kullanımının yararlı olacagı düsünülmüstür. Kalite açısından risk altındaki degisken(ler)in belirlenmesi, sürecin en kritik ve önemli asamasıdır. Risk altında oldugu belirlenen parametre(ler) havza gelisimine ve yönetimine dair kararların alınmasında esas teskil edecektir. Bu degisken(ler) için havzadaki aktiviteler ile yüzeysel su kalitesinde yarattıgı etkinin iliskilendirilmesi amacıyla modelleme çalısması yapılmalıdır. Modelleme çalısması kapsamında noktasal ve yaygın kirlilik kaynaklarından gelecek yükler ve akarsuyun standartları asmadan özümleyebilecegi toplam yük degeri (Günlük Maksimum Yük) belirlenmelidir. Akarsu modelinin kurulup islerliginin ortaya konmasını takiben akarsu boyunca farklı arazi kullanım senaryoları olusturularak bunların neden olacagı kalite degisimleri ortaya konmalıdır. Farklı senaryolar için yüklerin kaynaklara göre dagılımı (kirletici paylarının ortaya konması) karar vericilerin arazi kullanımlarının kirlilikteki payını görmeleri açısından önemlidir. Son asama ise degerlendirilen senaryolar ısıgında havza gelisim ve yönetim politikasına karar verilmesidir. Gelistirilen strateji Türkiye'de, İzmir Tahtalı Havzası'nda uygulanmıstır. Sonuçlar karar sürecinin havza kosullarını dikkate alarak etkin politika gelistirmede fayda saglayacagını ortaya koymustur.
Özet (Çeviri)
This study comprised of development of the new strategy to give better insight for the management of surface waters. This strategy is based on ?Total Maximum Daily Load (TMDL)? analysis and aims sustainable basin management. Beneficial use designation is suggested being used as first step of the establishing strategy. The next step comprises interrogation of water quality to state whether or in which degree quality of water supports intended use. Water quality is defined by numerous variables (parameters). Selection of variables having significance for intended uses, determination of numerical limits for these variables are required and standards are suggested being used as a reference in this context. Existence of long list of variables defining overall water quality makes the procedure difficult and complicated. Application of environmetric analysis and water quality index methods is proposed to assist water experts in assessment process. Determination of indicator (key) variable(s) that are under pollution risk is another crucial component of the process. Indicator variable(s) will be the core for basin growth assumptions. Water quality modeling step intends to establish the causeand- effect relationship between the key variable in waterbody and the pollutant sources. In this scope, pollutant loads from each source and total maximum daily load assimilated by the waterbody without exceeding standards are determined. In addition, alternative scenarios are developed to see effects of basin growth for various land uses on water quality. Each scenario ensures that water quality will attain and maintain water quality standards. Load contributions from pollution sources are investigated for each scenario to determine balance between pollutants originating from point and non-point sources. In the final stage, decision on basin growth and management plan is taken by policy makers.The proposed approach was validated through a systematic application study in a field case in Turkey. Results revealed that decision process could assist policy makers developing realistic strategies taking into account the basin specific conditions.