Characteristics and chemistry of odors from selected industrial facilties in İzmir
İzmir?de seçilen endüstriyel faayiletlerden kaynaklanan kokuların niteliği ve kimyası
- Tez No: 213209
- Danışmanlar: PROF.DR. AYSEN MÜEZZİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: odor concentration, olfactometry, VOC, GC-MS, landfill, wastewater treatment plant, rendering plant, odor contribution ratio
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
İzmir'de bulunan deponi alanından, atıksu arıtma tesisi ünitelerinden, bir et entegre tesisinden ve Aliağa ilçesindeki petrokimya ve rafineri tesisinden kaynaklanan kokunun seviyeleri olfaktometri (koku konsantrasyonu) ve kokulu gazın kompozisyonu da gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi (GC-MS) yöntemiyle bu tez kapsamında incelenmiştir. Ayrıca bir endüstri bölgesi veya yerleşim alanına uzak olan kampus alanından karşılaştırma yapmak için örnekler alınmıştır. Kokulu hava örnekleri özel torbalar kullanılarak alınmıştır. Bu örnekler laboratuvarda adsorban tüpler üzerine konsantre edilmiş ve termal desorber ilaveli gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi kullanılarak analizlenmiştir. Yapılan örnek alma ve analizler sonucunda kokulu gazın kompozisyonunda çok sayıda kokulu bileşik tespit edilmiştir. Kokulu gazların kompozisyonunda belirlenen maddeler çeşitli aldehit, keton, halojenli bileşik, aromatik bileşik, uçucu yağ asitleri ve indirgenmiş kükürt bileşiklerini içermektedir. Yapılan istatistik analizler sonucunda koku konsantrasyonları ile kimyasal madde gruplarının konsantrasyonları arasında et entegre tesisi dışındaki tüm kaynaklarda bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Aldehit ve monoaromatik bileşiklerin koku konsantrasyonu en iyi ifade eden gruplar olduğu tespit edilmiştir. Kokuya katkı oranlarına bağlı olarak yapılan değerlendirmede propanal, toluen ve hidrojen sülfürün örnek alınan kentsel ve endüstriyel koku kaynaklarında koku konsantrasyonları içinde en önemli yeri tuttuğu belirlenmiştir. Anahtar sözcükler : koku konsantrasyonu, olfaktometri, uçucu oraganik bileşik, GC-MS, deponi, atıksu arıtma tesisi, et entegre tesisi, koku katkı oranı
Özet (Çeviri)
The relationship between odor concentrations (olfactometry) and chemical concentrations (gas chromatography-mass spectrometry) is studied for the odorous air compositions of a landfill, a wastewater treatment plant (WWTP), a rendering plant, and Aliağa town which has large petroleum and petrochemical industries in Izmir. Samples taken from the university campus located in a non-industrial and nonurban area are also studied for comparison. Ambient air samples were taken into special bags for sampling of odors. In the laboratory odorous chemicals in the samples were transferred into adsorbent tubes and analyzed using a combination of thermal desorption and GC-MS. Several volatile organic compounds (VOCs) are identified and quantified at these facilities in three sampling campaigns. The compounds measured in the odorous gas composition are the aldehydes, ketones, esters, halogenated compounds, volatile fatty acids, aromatic compounds, esters as well as reduced sulfur compounds. Statistical evaluations showed that a relationship exist between odor and chemical group concentrations at the studied facilities except rendering plant. The relationships of odor concentrations with the different groups of chemicals revealed that the concentrations of aldehydes and monoaromatics are the best estimators in odor concentrations. Based on the odor contribution ratios of the studied compounds the results of the study revealed that propanal, toluene, and hydrogen sulfide were dominating in the odor emissions of the studied industrial facilities.