Investigation of sensor characteristics of some chromoionophore structures in polymer and sol-gel matrices
Bazi kromoiyonofor yapilarin polimer ve sol jel matrikslerde sensör özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 213208
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADRİYE ERTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: optik sensörler, iyonik sıvılar, polivinil klorür, etil selüloz, soljel, karbon dioksit, demir, optical sensors, ionic liquids, polyvinyl chloride, ethyl cellulose, sol-gel, carbon dioxide, iron
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmanın birinci bölümünde, çok yeni matriks materyaller kullanılarak iki orijinal CO2 sensörü geliştirildi. pH indikatör boyalarından bromo timol mavisi (BTB) ve 8-hidroksipiren-1,3,6-trisülfonic asit trisodyum tuzu (HPTS) ilk defa olarak, 1-metil-3-butilimidazolyum tetrafloroborat (RTIL-I) ve 1-metil-3- butilimidazolyum bromür (RTIL-II) iyonik sıvıları içerisinde karakterize edildi. Boyaların asitlik sabitleri ve sensör bileşiminin gaz ve çözünmüş CO2'e olan yanıtları değerlendirildi. İkinci bölümde ise, iki orijinal Fe3+ sensörü geliştiridi. Fe3+'e seçimli organik floroiyonoforlar, bis(7-metoksibenzofuran-2-il)ketoksim (BFK) ve N-(4- dimetilaminofenil)-3,5-di-t-butil salisilaldimin (DBS), farklı çözücülerde (diklorometan, tetrahidrofuran, toluen ve etanol) ve polivinilklorür (PVC) ve etil selüloz (EC) polimer matrikslerinde, absorpsiyon ve emisyon spektroskopisi kullanılarak araştırıldı. Üçüncü bölümde ise, oksijene duyarlı boya, tris (2, 2'-bipiridil) rutenyum (II) klorür, konvensiyonel ve iyonik sıvı modifiye sol-jel matrikslerde karakterize edildi. Sol-jel içeriğinin ve iyonik sıvı miktarının oksijen duyarlılığına olan etkisi çalışıldı. Tüm sensör tasarımlarında, sensör yanıtı, uzun-kısa dönem kararlılığı, rejenere edilebilirliği, tayin limiti, doğrusal çalışma aralığı ve tekrarlanabilirlik özellikleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
In the first part of this work, two original optical CO2 sensors were designed in very new matrix materials. The pH indicator dyes, bromothymol blue (BTB) and 8- hydroxypyrene-1,3,6-trisulfonic acid trisodium salt (HPTS) have been characterized in the ionic liquids of 1-methyl-3-butylimidazolium tetrafluoroborate (RTIL-I) and 1- methyl-3-butylimidazolium bromide (RTIL-II). The acidity constants (pKa) of the dyes have been determined and the spectral response of the sensor composition to gaseous and dissolved CO2 has been evaluated. In the second part, two original Fe3+ sensor designs were proposed. The photoluminescent properties of Fe3+ selective organic fluoroionophores, bis(7- methoxybenzofuran-2-il)ketoxime (BFK) and N-(4-dimethylaminophenyl)-3,5-di-tbutyl salicylaldimine (DBS) were investigated in different solvents (dichloromethane, tetrahydrofuran, toluene and ethanol) and in polymer matrices of polyvinylchloride (PVC) and ethyl cellulose (EC) by using absorption and emission spectrometry. The response to Fe3+ ions was evaluated in terms of the effect of pH, ionic strength and cross sensitivity to other cations. In the third part, the oxygen sensitive dye of tris (2, 2'-bipyridyl) ruthenium (II) chloride was characterised in conventional and ionic liquid modified sol-gel matrices. The effect of sol-gel composition and ionic liquid amount to oxygen sensitivity were studied. In all sensor designs, the response time, long-short term stabilities, reversibility, limit of detection, linear concentration range and repeatability characteristics also have been studied.