Tek bindirmeli yapıştırma bağlantılarının tasarımı ve analizi
Design andanalsis of single lap adhesive bonding
- Tez No: 213237
 - Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TAŞGETİREN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Yapıstırıcılar, Gerilme, Sonlu elemanlar metodu, Yapıstırma baglantıları, Franc, Adhesive substances, stres, nite elements, method, adhesive joints, Franc
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yapıstırma baglantıları kullanımının kolay olması ve avantajlarından dolayı diger baglantı türlerine alternatif olarak ortaya çıkmıstır. Bununla birlikte kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Yapıstırma baglantısında optimum sartlar saglandıgında güvenli bir baglantı olmaktadır. Bu çalısmada, farklı geometrik sekillerden malzemelerden imal edilmis levhaların yapıstırıcılar ile birlestirilmesinde meydana gelen gerilmeler sonlu elemanlar metodu ile incelenmistir. Analizlerde, çelik malzeme kullanılmıstır. Ayrıca, analizlerde iki boyutlu Franc 2D programı kullanılıp, gerilme kriteri olarak es deger (Von Mises) gerilme durumu göz önüne alınmıstır. Levhaların yapıstırıcı ile birlestirilmesinde farklı çentik tipli (yuvarlak ve V tipli) çentik sayılı (5 ve 10) levhalar, yapıstırıcı kalınlıkları (0.2, 0.3, 0.4, 0.5mm) ve yapıstırıcının elastisite modülü (20GPa, 50GPa 100GPa) kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
Adhesive joints appear as an alternative such as other adhesive types due to easy of using and advantage. Therefore, the using of adhesive joints increases every day. The adhesive joints to be a security joint with optimum condition. In this study, the stresses occurring in joints with adhesives of plates manufactured from different geometry shapes are investigated by using finite element method. In the analysis, Franc 2D program is used and the equivalent stress (Von Mises) is considered as a stress criterion. The various notch types (Circular ve V type), the notch numbers (5 and 10) plates, the adhesive thickness (0.2, 0.3, 0.4, 0.5.) and the adhesive elasticity modulus ((20GPa, 50GPa, 100GPa) are used in joining with adhesives of the plates.