Yapı seramiklerinde ultrases geçim hızı ile malzeme parametreleri ilişkisinin incelenmesi
Investigating the correlations between material parameters and ultrasonic transmission velocity in building ceramics
- Tez No: 213236
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ÖZGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Ceramic Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı seramikleri, ultrases, pismis toprak ürünler, tugla, refrakter, kiremit, Building ceramics, ultrasound, fired clay products, brick, refractory, tile
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalısmada, yapı seramiklerinin tahribatsız metotlarla elde edilen dataların mekanik ve fiziksel deneylerden elde edilen datalarla eslestirilerek sanayide etkin olarak kullanılabilirligi arastırılmıstır. Yapı seramiklerinin çok genis bir alan olmasından dolayı ve ultrases incelemesinin kolaylıgı açısından pismis toprak ürünler, refrakterler ve kiremitler incelenmistir. Bu amaç dogrultusunda, ilk olarak tüm numunelerin ultrases geçirim hızları bulunmus ardından su emme, basınç ve egilme deneyleri yapılmıstır. Her numunenin fiziksel, kimyasal ve mekanik testleri ?TS EN 771? ve RILEM (Fransız) standartlarına göre uygulanmıstır. Testler sonrasında elde edilen sonuçlar, istatistiksel olarak düzenlenerek bilgisayar yazılımlarından faydalanılarak bilgisayar simülasyonları hazırlanmıstır. Son olarak, seçilen numunelerden alınan örneklerin XRD analizi ile mineralojik yapıları incelenmis ve sonuçlar karsılastırılmıstır. Elde edilen sonuçlara göre, ultrases geçirim hızı ile yapılacak tahribatsız deney yönteminin sanayide yapı seramiklerinin kalite kontrolünde güvenle kullanılabilecegi belirlenmistir. Pismis toprak ürünlerinin üretim sonrası lazerli ultrases yardımıyla çok kısa sürede kalitesi tespit edilebilmektedir. Bu asamayı geçebilen ürünler paketlemeye giderken, geçemeyen ürünlerin ise kırıcılar yardımıyla kırılarak tekrar üretime verilmesi saglanacaktır. Böylece sürekli kaliteli ürün elde edilirken hammadde israfı minimuma indirilecektir.
Özet (Çeviri)
More effective utilization of nondestructive testing in building ceramics industry was aimed in this study by comparing the data obtained from physical, mechanical tests and ultrasonic through transmission velocity measurements. There is a wide range of ceramic products used in the building applications. Taking advantage of the easiness of the ultrasonic evaluation several building ceramics such as fired clay products of tiles and bricks, and also some refractories were tested in this study. In the first step the ultrasound transition velocities of all the samples have been measured. Then water absorption, compressive strength and three point bending strength tests have been carried out. The physical, mineralogical and mechanical properties of the samples have been determined according to the standards of ?TS-EN 771? and Réunion Internationale des Laboratoires et Experts des Matériaux (RILEM). The test results have been prepared statistically and then computer simulations have been prepared. Finally, XRD analysis of the samples has been also carried out and the results have been compared with ultrasonic test data. The results from both physical tests and ultrasonic measurements indicate that nondestructive testing is a useful method of evaluation for the final products. As the quality of the fired products is easily evaluated by laser ultrasound, they either go to packaging or return to the row material processing due to critical defects determined. This will ensure not only production of high quality products but also minimize the raw material cost by reducing the amount of waste.