Kentsel alanlarda taşınmaz mal değerlemesi ve Afyonkarahisar örneği
Valuation of real estate in urban areas and the example of Afyonkarahisar
- Tez No: 213239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Tasınmaz Mal, Cografi Bilgi Sistemi, Nominal Degerleme, Afyonkarahisar, RealEstate, Geographic Information System, Nominal Valuation, Afyonkarahisar
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tasınmaz mal degerlemede en büyük sorun tasınmaz degerine ait kesin bir modelin olusturulamamasıdır. Dolayısıyla herhangi bir matematiksel modele veya yönteme baglanamamaktadır. Bu nedenle tasınmaz mal degerlemesine yönelik degisik yöntemler gelistirilmistir. Bu yöntemlerin birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bu çalısmanın amacı ülkemizde kullanılan tasınmaz malların degerleme yöntemlerinin tanıtılması, kullanılan yöntemlerin birbirine göre üstünlüklerinin vurgulanması ve Afyonkarahisar il merkezi için tasınmaz mallara ait bilgilerden faydalanarak bir model olusturulup bu modelin tasınmaz mal degerleme yöntemleri içindeki uygunlugunu arastırmaktır. Günümüzde bilisim teknolojileri özellikle Cografi Bilgi Sistemleri (CBS) teknolojileri ve uygulama alanları önemli ölçüde gelisme göstermistir. Bu gelismeyle birlikte CBS teknolojisinin tasınmaz degerlemesinde kullanımı ortaya çıkmıstır. Tasınmaz degerleme yöntemlerinde, tasınmaza iliskin veri tabanının olusturulması ve bu veri tabanında konumsal bilginin agırlıklı olması CBS nin tasınmaz degerlemesindeki rolünü artırmıstır. Bu çalısmada tasınmazların degerlerinin tespitinde CBS' nin kullanımı hakkında bilgi verilmis, bununla birlikte Afyonkarahisar il merkezinde, 80 mahalle üzerinde yapılan tasınmaz degerlemesinde, nominal degerleme yöntemi kullanılarak elde edilen sonuçlar anlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
Not being able to make a certain model belonging to real value is the greatest problem in valuation of real estate. So it can not be connected to any mathematical model or method. Because of this, different methods, intended for valuation of real estate, have been developed. These methods have advantages and disadvantages compared to each other. The aim of this study is, to introduce the valuation of real estate methods used in our country, to emphasize dominances of the methods used, compared to each other and to make a model for the city center of Afyonkarahisar by benefiting from information about real estate and to investigate this model?s suitability in the methods for valuation of real estate. Today, data processing technologies, especially Geographic Information Systems (GIS) technologies and practice areas, have shown great development. With this development GIS technology?s usage in valuation of real estate has appeared. In valuation of real estate methods, making a data base belonging to real estate and in this data base positional information?s being much has increased the role of GIS in valuation of real estate. In this study, the information about GIS usage is given while determining of real estate values, in addition to this, in the city center of Afyonkarahisar, in valuation of real estate applied to 80 neighborhoods, results gained, by using nominal valuation method, are explained.