Doğrulayıcı faktör analizi ve beck depresyon envanteri üzerine bir uygulama
Confirmatory factor analysis and an application on beck's depression inventory
- Tez No: 213243
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Doğrulayıcı faktör analizi, yapısal denklem modelleri, Lisrel, Beck Depresyon Envanteri, Confirmatory factor analysis, structural equation modelling, lisrel(inear structural relationship), Beck Depression Inventory
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Doğrulayıcı faktör analizi yapısal denklem modellerine temel teşkil eden ve araştırmacının önsel teorik bilgisine dayanarak kendi varsayımlarını uygulayabileceği bir analizdir. Belirtildiği gibi model sonuçları araştırmacının teorik bilgisinin gücüne ve bunu değişkenlere doğru yansıtmasına bağlıdır.Bu noktada geçmiş denenmiş açıklayıcı model uygulamaları doğrulayıcı faktör analizi için referans teşkil etmektedir. Doğrulayıcı faktör analizinde modelin ve modeldeki değişkenlerin tanımlı olması gereklidir. Bu koşulu sağlamak için çeşitli kısıtlar uygulanır.Analizin sonuçlarına göre varsayımsal modelin uyum performansına göre model kabul edilir veya modifiye edilir.Herbir uyum kriterinin belli özellik ve duyarlılıkları olması nedeniyle birçok uyum kriterine (ki-kare, Uyum iyiliği indeksi,Tucker Lewis vb.) göre sonuçlar değerlendirilir ve en iyi uyumu sağlayan varsayımsal model kabul edilir.
Özet (Çeviri)
Confirmatory factor analysis is a basic method for structural equation modelling and based on researcher?s a priori hypothesis. As mentioned the results of confirmatory depends on researcher theorical leading and its consideration on variables. At that process the models which are applicated with explonatory factor analysis are great sources for researcher. The first rule in confirmatory factor analysis is that the model and contained parameter have to be identified otherwise the estimation results would be inappropriate. There have to be some constraint to get model identified. In refer to results of analysis the model could have an acceptable fit or need to be modified. There are such criters to evaluate the models fit.(e.g. ki-square, goodness of fit, Tucker&Lewis etc.)