İndirgenemez operatörler
Irreducible operators
  1. Tez No: 213252
  2. Yazar: ESRA ALTINBİLEZİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Değişmez alt uzaylar, band, ideal, band indirgenemezlik, yarı iç nokta, genişleyen operatör, spektral yarıçap, yarınilpotent, Invariant subspaces, band, ideal, band irreducible, quasi-interior point, expanding operator, spectral radius, quasi-nilpotent
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, Banach latis üzerindeki pozitif operatörlerin çeşitli özelliklerine göre sınıflarını inceledik. Bunlar değişmez alt uzaylarına göre idealler ve bandlardır.Kompakt pozitif operatörler için spektral yarıçapın pozitifliğini garanti eden durumları sunduk. Özellikle Banach latis üzerinde kompakt yarınilpotent pozitif operatör 'ı sağlıyorsa; olacak şekilde T için aşikar olmayan kapalı latis hiperdeğişmez ideal J'nin varolduğu gösterilmiştir. Bunun benzeri bir sonuç latis hiperdeğişmez bandlar için de verildi.Ayrıca, band indirgenemez pozitif operatörlerin spektral yarıçapı tartışıldı. Band indirgenemez pozitif operatörler ? -sıralı sürekli özelliği altında incelendi.
Özet (Çeviri)
In this work; we give the classes of positive operators on a Banach lattice according to their special properties. These are the ideals and bands in terms of certain invariant subspaces.We presented conditions that guarantee the positivity of the spectral radius for compact positive operators. In particularly it is shown that if a compact quasi-nilpotent positive operator on a Banach lattice satisfies , then there exists a non-trivial closed lattice- hyperinvarient ideal J for T such that . The analogue of this result for lattice hyperinvarient bands was also given.Also, it was discussed the spectral radius of band irreducible positive operators. It was investigated band irreducible positive operators under the assumption ? -order continuous property.