Viskoz malzemelerin akışı ve modellenmesi
Flow of viscos metarials and simulation
- Tez No: 213266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Viskozite, Kayma Gerilmesi, Kayma Oranı, Enjeksiyon Basıncı, Reoloji, Viscosity, shear stress, shear strain, shear rate, injection pressure, reology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Plastik malzemelerden imal edilmekte olan çesitli parça ve mamuller günümüzde otomotivden beyaz esyaya, oyuncaktan elektronik sektörüne kadar tüm alanlara girmis ve yoğun bir kullanım alanına sahip olmustur. Böylesine çok talep edilen bir mühendislik malzemesi olması dolayısıyla, plastiğin biçimlendirilme yöntemleri üzerinde yoğun arastırmaların yapılması bir zorunluluk haline gelmis ve günümüze kadar bu alanda büyük gelismeler kaydedilmis bulunmaktadır. Halen bu gelismelerin sürdüğü; sık sık yeni malzeme türlerinin lanse edildiği ve plastik malzeme üretim prosesleri ile parça ve profil imalatında asamalar kaydedildiği bilinmektedir. Ergimis plastiğin akıs davranısının teorik olarak belirlenmesi ve akıs davranısının simülasyonu için gerekli olan viskozite ve yoğunluk değerleri kayma hızı, sıcaklık ve basınca bağlı olarak hesaplanabilmektedir. Bu çalısmada, Carreau, Cross, Cross-WLF ve Power Law viskozite modelleri kullanılarak viskozite değerleri elde edilmistir. Plastik enjeksiyon kalıplarında, kalıp bosluğu içerisinde ergimis plastiklerin akısının matematiksel modellenmesi, akıs burnu hareketlerinin tayini ve basınç, hız ve sıcaklık dağılımlarının belirlenmesi için kullanılan temel denklemler türetilmistir. Bu çalısmanın amacı, ergimis plastiklerin akısı ile ilgili temel denklemlerin detaylı olarak elde edilmesi, sayısal analizi, dikdörtgen ve dairesel bir kalıp bosluğu içindeki akıs simülasyonun yapılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Many pieces and products made of plastic materials are used nowadays in every sector from electronics, automotive to toys and has possessed a very intense using field. As it is requested much as an engineering material, researches an plastic processing methods has become an asset and up to day many developments has been observed. In injection molding, to determine the flow behavior theoretically and to simulate the flow, the variations in viscosity and density can be calculated via by the shear rate, temperature and the pressure. In this study, viscosity is obtained by using Carreau, Cross, Cross-WLF and Power-Law viscosity model In the injection molds, the governing equations that describe the flow front of a polymer melt and form of the pressure, velocity and temperature distribution have been derived for the mathematical modeling. The goal of this study is to obtain the governing equations for molten plastics in detail and numerical analysis and flow simulation of molten plastic in rectangular and circular tube mould cavity.