IGS ağı ölçeğinde GPS konum belirleme doğruluğu
IGS point positioning accuracy on IGS network scales
- Tez No: 213265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. D. UĞUR ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS konum belirleme dogrulugu, IGS verileri, oturum süresi, baz uzunlugu, GPS point positioning precision, IGS datas, observation window, baseline
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
GPS'in haritacılık sektörü içerisine girmesiyle noktaların konum duyarlıgı konusunda pek çok çalısmalar yapılmıstır. Harita mühendisleri için nokta konum duyarlıgının ?mm? düzeyinde belirlenmesi önem tasımaktadır. Nokta konum belirlemede, böylesi yüksek bir duyarlık elde etmek için, gözlemler yapılırken ölçü süresi ve baz uzunlugu da önemli bir yer teskil etmektedir. Kısa bazlarda GPS ile konum belirleme çalısmaları yapılırken alıcının nokta üzerinde bir kaç saat kalmasıyla istenilen hassasiyette çözüme ulasılması mümkündür. Daha uzun bazlarda ise bu hassasiyetin baz uzunluguna baglı olarak farklılık gösterip göstermeyecegi tartısma konusudur (Eckl vd. 2001, Dogan 2007). Bu çalısmada GIPSY yazılımı kullanılarak IGS (International GNSS Service) agı sıklıgında (~ 1000 km) GPS konum belirleme dogrulugu test edilmis ve elde edilen sonuçlar bu konuda daha önceden gerçeklestirilen çalısmaların sonuçları çerçevesinde irdelenmistir. Uzunlukları 295km ile 2739km arasında degisen 7 baz ile, 10 güne ait veriler kullanılmıstır. Her bir güne ait veriler, 4-6-8-12 ve 24 saatlik dilimlere bölünüp, ayrı ayrı degerlendirmeye alınarak ölçüm süresinin ve baz uzunluklarının konum dogrulugu üzerindeki etkileri belirlenmeye çalısılmıstır. Bulgular IGS sıklıgında (ya da küresel ölçeklerde) konum belirleme dogrulugunun 2000 km'ye kadar mesafeden çok ölçüm süresine göre degistigini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As the GPS came into the surveying engineering, a lot of studies have been done in the fields of the precision of point positioning. It is really important for surveying engineers, to determine the precision of point location in the level of mm. Technically, the observation window (or data span) plays an important role to determine the point position sufficiently well. While, over short baselines, as one tries to determine the point location, it is possible to reach the desired precision by making the receiver stay on the point for few hours. It is an uncertain topic that precision is dependent on baselines for longer baselines (Eckl vd. 2001, Dogan 2007). In this study, GPS point positioning accuracy is tested in IGS network and the results are compared with recent researches by using GIPSY software. 7 bases and data of 10 days have been used in this research. Base lengths are between 295km and 2739km. The data of each day have been divided into sub sessions (4-6-8-12 and 24 hours) and then evaluated separately. Thus, relation have been examined among GPS point positioning, baseline and duration of observation. The results show that, the point positioning accuracy in IGS network does not depend on baseline up to 2000 km. It is rather depend on duration of observation.