2007 Deprem Yönetmeliği'ne göre mevcut bir yapının performansının belirlenmesi ve bir güçlendirme önerisi
Seismic performance evaluation of an existing structure in accordance with Turkish Seismic Design Code 2007 and a strengthening suggestion
- Tez No: 213273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZORBOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: 2007 Deprem yönetmeliği-bölüm 7, Mevcut bina performans değerlendirmesi ve güçlendirilmesi, Hasar düzeyi, Doğrusal elastik hesap yöntemi, Turkish Seismic Design Code 2007, Performance evaluation of existing RC buildings and retrofitting, Damage level, Linear elastic method
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada, deprem hesabı 1975 deprem yönetmeliğine göre yapılmış ve inşaatı 1988'de tamamlanmış İstanbul'da mevcut 8 katlı, perdeli-çerçeveli sistemli betonarme bir bina ele alınmıştır. Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 2007 Bölüm 7'ye göre konut türü yapılar için öngörülen ?Can Güvenliği? performans seviyesi araştırılmıştır.Söz konusu yapının performans seviyesinin belirlenmesinde kullanılacak iç kuvvetlerin hesaplanması amacıyla, yapının 3 boyutlu matematik modeli bilgisayar ortamında SAP 2000 yapısal analiz programında oluşturulmuştur. Yapının düşey yük analizi G+0,3Q için yapılmıştır. Yatay yük analizlerinde ise doğrusal elastik yöntemlerden ?Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi? kullanılmıştır.Bina taşıyıcı elemanlarına ait eğilme moment kapasiteleri, mevcut malzeme dayanımları ve donatı miktarlarına göre hesaplanmış, yatay yük analizinden elde edilen deprem etkileri de göz önüne alınarak her bir eleman üzerinde oluşacak hasar seviyeleri Excel tabloları yardımıyla belirlenmiştir.Bu çalışmalar sonunda yapının ?Can Güvenliği? performans seviyesini karşılamadığı görülmüş, yapı için alternatif bir güçlendirme önerisi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, ?Life Safety? performance requirement of existing 8 story building located in Istanbul was investigated according to the life safety requirements specified by TSDC?07 Part-7 for residential buildings. Investigated structure was designed according to the Turkish Seismic Design Code (ABYYHY?75) which was published in 1975. The building was built in 1988.Three dimensional models were developed by using SAP2000 structural analysis program. Vertical load analysis was calculated for G+0,3Q loading. Earthquake forces were calculated by using ?Equivalent Earthquake Load Method? procedure.Bending moment capacity of each member of structural system was calculated by taking the material characteristics of existing structures into account. Then damage level of each member was determined considering calculated capacities and effect earthquake loads by using Excel?s sheets.Consequently, it is shown that the structure can not satisfy the life safety performance level requirements. Thus a retrofitting technique is proposed.