Değişen sokak cepheleri üzerine bir araştırma (Talimhane örneği)
A research on changing face of the street facades (Talimhane example)
- Tez No: 213276
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA ÖZTÜRK KERESTECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel mekân, sokak, cephe, tarihi kent parçasında turizm amaçlı işlev değişimi, Urban space, street, facade, change of function due to tourism in the historical area
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezde anahtar kelimeler olarak ?kentsel mekân?, ?sokak?, ?cephe? ve ?tarihi kent parçasında turizm amaçlı işlev değişimi? kavramları kullanılmıştır. Bu anahtar kelimeler kavramsal ve kuramsal açıdan tanımlanmıştır. Kavramsal ve kuramsal temeli mekânsal sisteme oturtabilmek, örneklemek adına Talimhane çalışma alanı olarak seçilmiştir.Talimhane fiziksel biçimi ile çevresinden ayırt edilir bir dokuya sahiptir. Cumhuriyetin erken dönemlerindeki yapılanmaları ile önemli yapı mirasını (Art Deco ve erken cumhuriyet dönemi) barındırmaktadır. Talimhane'nin örnek alanı olarak seçilmesinin nedeni; tarihsel süreç, yapı yüzündeki farklılıklar ve fonksiyon değişimi açısından zenginlik taşıması ve turizm alanı olmasıdır.Bu tezde kentsel mekân, sokak ve cephe konularında yayımlanmış yerli ve yabancı birçok kaynak taranarak hazırlanan ve kavramsal, kuramsal çerçevede ele alınan çalışma ile turizm amaçlı dönüşen, yapı mirası olan mekânların korunmasına ve devamına izin verecek yaklaşımlara bilgi üretmek amaçlanmıştır.Talimhane tarihi kent parçasında, yapı yüzündeki değişimler kent parçası ve sokak, bina, bina cephesi ölçeklerinde incelenmiştir ve her bir ölçek; algısal, biçimsel, işlevsel veriler literatürü ile çalışılmıştır.Tezin giriş bölümünde problemin tanımı yapılmış, tezin önemi, amacı ve içeriği belirtilmiştir. İkinci bölümde cephe değişiminin etkisi açısından kentsel mekânı çözümleme konusunda kavramlar ve kuramlar irdelenmiştir. Üçüncü bölümde, ikinci bölümde irdelenen kuramlar ve kavramlarla temellenen Talimhane'de sokak cephelerini etkileyen verilerin incelendiği alan çalışması yer almaktadır. Sonuç bölümünde, Talimhane'deki analizler, sokak cephelerindeki değişimlerin kent ölçeğinden yapı ölçeğine kadar tüm verilerden etkilendiğini göstermiştir.Talimhane'deki cephelerin özgün olması ve yeni yapıların da tarihi yapılarla benzer özellikler taşıması, Talimhane'ye gelen turist için bölgenin çekici ve cazip olması açısından önem taşımaktadır. Talimhane gibi tarihi kent parçasında uygulanacak turizm modellerinde, uygulandığı yerin özgün niteliğini koruyarak, bu tezde ortaya koyulan verileri de dikkate alarak, bina bazında değil, kentsel ölçekte detaylı mimari araştırmalar yaparak çözümlere gidilmelidir.
Özet (Çeviri)
The key words of this study are the concepts of ?urban space?, ?street?, ?facade? and ?changing function due to tourism in the historical area?. The concepts of ?urban space?, ?street? and ?facade? are defined in conceptual and theoretical terms. In order to build upon the locational system and exemplify the theoretical and conceptual basis, Talimhane is selected as the key study.Talimhane in which Early Republican buildings are placed has a special pattern that differs from its surrounding. Talimhane is selected as the sample area due to its historical period, a variety of forms on the facades, changes of the building?s function and being a tourism space.The purpose of this study, which is put together by scanning various local and foreign sources about ?urban space?, ?street? and ?facade? and in conceptual and theoretical terms, is to produce datas for maintaining spaces transformed due to tourism and has building heritage.The changes on the facade are analysed in two scales of ?urban? and ?street-building-facade? in the historical zone Talimhane. Every scale is studied with the perceptual, formal and functional parameters.The problem, importance and content of this thesis are defined in the introduction part. The effect of conceptual and theoretical terms in urban space is analysed on facades in the second part. The key study that analyses the parameters of street facades in the third part is based on the conceptual and theoretical terms of the second part. As a conclusion, the analyses of Talimhane showed that the changes of the street facades are effected by the whole scales from urban to building.The authenticity of historical facades and new building?s characteristics which resemble the historical ones, is important for a tourist who visits Talimhane. The tourism models that are applied on the historical areas like Talimhane should save the area?s authentic parameters, have architectural researchs on variety of scales from urban to building considering this thesis parameters.