Bursa Hanlar bölgesi değişim ve dönüşüm sürecinin incelenmesi ve bölgenin korunması üzerine bir araştırma
An investigation of changing and transformation period of Bursa khans region and a study for conservation of the region
- Tez No: 213287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BİNAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bursa Hanlar Bölgesi, ticaret yapıları, dönüsüm, koruma, Bursa Khans Region, commercial buildings, transformation, conservation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
14. yüzyıl sonunda Anadolu'nun en büyük kentlerinden biri olan ve dünya ticaretine katılan Bursa, 15. yüzyılda dünya ile ekonomik baglantıları olan uluslararası transit ticaret merkezi olmustur. Bursa'da ticaretin bu denli gelismesinde ipekçilik, ticari yollar, esnaf örgütlenmesi ve yabancı tüccarlar önemli rol oynamıstır. 14. yüzyılda olusmaya baslayan bölge; hanlar, bedesten, arasta köprü, çarsılar, pazarlar ve dükkanlarla geliserek, 16. yüzyıl ortalarına kadar gelisimini tamamlamıstır. Bursa Hanlar Bölgesi, Türk kentlerinde degisik ticaret yapılarının çarsıyı nasıl olusturdugunu göstermesi açısından ilk örnektir. 17.ve 18. yüzyıllarda devletin siyasi otoritesini yitirmesi ile bölgeye yeni yapı yapılmamıstır. 1839 Tanzimat Fermanı'yla sosyo-ekonomik ve kültürel dönüsümler gerçeklesmistir. Bu dönemde Bursa'da yönetim ve kültür yapıları insa edilmis, ulasım sisteminin degismesi sonucunda yeni yollar açılmıstır. 19. yüzyılda bütünlügü olan bir planlama stratejisinden söz etmek mümkün degildir. Devlet adına yönetme yetkisini elinde bulunduran valilerin görüsleri dogrultusunda planlama çabaları yapılmıstır. 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl basında, sehircilik projeleri ile sınırları belirlenmis bir merkez olusmustur. Ulasım sisteminin degismesi, bölgenin kent içindeki konumunu güçlendirmis, ancak birçok anıtsal yapının yıkılmasına neden olmustur. Cumhuriyet döneminde Hanlar Bölgesi, ticaret, yönetim ve kültür merkezi olma özelligini korumustur. Siyasi örgütlenmede yasanan degisim, kent yönetimlerinde de görülmüstür. Kurulan kent yönetimleri, kentlerde gelisen bu potansiyeli yönlendirebilmek için imar düzenlemeleri ile ilk kent planlama çalısmalarını baslatmıstır. Osmanlı Devleti'nin ilk baskenti ve 668 yıllık bir geçmise sahip Bursa'da merkez üzerinde yer alan baskıların kaldırılması, bölgenin korunarak gelecek kusaklara aktarılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
At the end of the 14th century, Bursa had become one of the biggest cities in Anatolia and had joined the world commerce. In the 15th century city had had an economical relations with the world and had become a center of international transit commerce. Sericulture, commercial roads, organization of tradesmen and foreign merchants had an important roles in the development of commerce in Bursa. In 14th century the region had being formed with the construction of khans, bedesten, arasta bridge, bazaars and shops through the middle of the 16th century. Bursa Khans Region was a first model in Turkish cities by forming the bazaar with different commercial buildings. In the 17th and 18th century, there hadn?t built any new historical building in the region because of loosing the political authority of government. With the Ottoman Reforms in 1839, social, economical and cultural transformations had being done. In this period in Bursa, adminstrational and cultural buildings and new roads had constructed with the changing of commucatinal systems. For 19th century we couldn?t mention about any completely planning strategy. The planning works had being done by the visions of governers who had the adminstration power in the name of the government. At the end of the 19th century and the beginning of the 20th century, region had become a central with the limited borders by the town planning projects. The changing of communication system had strengthened the region in the state of town, but had caused destroying of many historical monuments. In Republic period, Khans Region has protected the speciality of being commercial adminstrational and cultural centre. Changing in the political organizations has shown its effects in the city adminstrations. With the construction of city adminstration to guide this potential that developed in cities have started the public improvements and first planning works. Bursa, the Ottoman?s first capital city that has 668 years past must have to avoid the pressures in the centre of region and have to be preserved for the future of the generation.