Çimento ile zemin stabilizasyonu
- Tez No: 213300
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTAY ÖZAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Portland çimentosu, stabilizasyon, katılaşma, kil, Portland cement, stabilization, solidification, clay
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çimento stabilizasyonu, kohezyonlu zeminlerin mukavemet özelliklerini artırmak için iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Birçok zemin iyileştirme teknikleri arasında çimento stabilizasyonu en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Stabilizasyon tekniklerini geliştirmek ve bu tekniğin zeminlere uygulanmasını sağlamak üzere, iyileştirme işlemlerine yönelik mekanizmaların daha iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu deneysel araştırmada laboratuarda farklı oranlarda çimento karıştırılarak hazırlanmış bazı kil zemin örnekleri üzerinde veyn, serbest basınç ve üç eksenli basınç deneyleri yapılarak, çimento stabilizasyonunun bu zeminlerde etkinliği belirlenmeye çalışılmıştır.Çimento katkısının killerin mukavemetinde yol açacağı artışı incelemek amacı ile West Ashling, Hamble ve Emsworth bölgelerinden alınan kil numunelerine farklı oranlarda çimento katılarak, çimento ile stabilizasyonun killin mukavemetine olan etkisi araştırılmıştır. Çimento katkısının kilin mukavemetine etkisini araştırmak için %6, %10 ve %15 çimento katkılı numunelerde veyn ve üç eksenli basınç deneyleri %20 ve %25 çimento katkılı numunelerde ise 7. 14. ve 28. günlerde serbest basınç deneyleri uygulanmıştır. Yapılan deneyler sonucunda farklı çimento miktarları (%6, %10, %15, %20 ve %25) eklenerek hazırlanmış West Ashling, Emsworth ve Hamble killerinden elde edilen numunelerde çimento ile yapılan iyileştirmenin mukavemeti artırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cement stabilization is becoming an option for improving the strength properties of cohesive soils. Among the various treatment techniques, cement stabilization is one of the most commonly used methods for soils. To improve the application of stabilization and to further develop this technology for soils, it is important to have a better understanding of the mechanisms involved in the treatment process. In this experimental investigation, laboratory prepared samples of some cement added clayey soils are subjected to vane, unconfined compression and triaxial compression tests to determine the effectiveness of cement stabilization on these soils.Variable percentages of cement is added to clay samples obtained from West Ashling, Hamble and Emsworth areas to determine the effect of cement addition on the shear strength of clays. Six, ten and fifteen percent cement added mixture samples are tested with vane and triaxial compression tests. Twenty to twenty-five percent cement added mixture samples are tested for compressive strength at 7th, 14th, and 28th days. Based on the experimental findings, cement stabilization is shown to be effective for different clay materials with percentages of cement ranging from zero to fifteen percent.