Atık kumların çimento ile stabilizasyonu
Stabilization of inactive sand by cement
- Tez No: 68969
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin, stabilizasyon, katkı maddeleri, serbest basma dayanımı, Soil, stabilization, additive, compressive strength
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek LisansTezi ATIK KUMLARIN ÇİMENTO İLE STABİLİZASYONU NURCAN DEMİRHAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Nuran AY 1998, 89 Kum, en önemli seramik hammaddelerinden biridir. Bu çalışma, Ankara - Gölbaşı bölgesinde 3000 ton rezervi olan atık kumun, inşaat sektöründe alt temel malzemesi olarak kullanıma elverişliliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Üst yapının getirdiği yükleri karşılamak için zeminin özellikleri yeterli olmadığında, zemini iyileştirmek gerekmektedir. Kötü zemin uygun duruma getirildikten sonra temeller sağlam tabakaya oturtulur. Bu işlem; kötü malzeme tamamen kaldırılarak yerine üstün nitelikli zemin doldurularak yada doğal zemin ıslah edildikten sonra tekrar yerleştirilme şeklinde yapılmaktadır. Zemin özelliklerini, yerinde yapılan işlemlerle iyileştirmek ise diğer bir yöntemdir. Zemin stabilizasyon yöntemleri; sıkıştırma, ön yükleme, enjeksiyon, ısıl işlemler, donatı ve katkı maddeleri uygulamasıdır. Bu çalışmada, katkı maddeleri ile stabilizasyon yöntemi uygulanarak, atık kuma, % 5,5- 6- 7- 7,5- 8 ve 10 oranında çimento katılarak optimum su içeriğinde 7 günlük ve 28 günlük serbest basma deneyleri yapılmıştır. % 6 çimento katkısı ile 7 ve 28 günlük serbest basma değerlerinde olması gereken minimum 1000 kPa ve Kaliforniya taşıma oram ( CBR ) için minimum % 50 değerlerinin üzerinde değerler elde edilmiştir. Kumun % 6 çimento katkısı ile alt temel malzemesi olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Of Science Thesis ST ABIOZATION OF INACTIVE SAND BY CEMENT NURCAN DEMİRHAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Supervisor : Doç. Dr. Nuran AY 1998, Page 89 Sand is one of the major raw materials of ceramic industry. This study is performed for evaluating the usability of inactive sand having 3000 tons reserve in Gölbaşı region for sub-base material in civil industry. When soil characteristics are insufficient to counter the loads of superstructure, soil should be reformed. In this case, some techniques are applied to the soil and base is settled on a rigid layer. Either insufficient material is removed completely and a soil having superior characteristics is filled instead of this or natural soil is settled after it is reformed. Improving soil characteristics by in-situ operations is another method. Soil stabilization methods are compaction, pre-loading, injection, heat treatment, reinforcement and application of additives. In this study, additive application method is carried out as adding 5.5, 6, 7, 7.5, 8 and 10 % cement into inactive sand at optimum water content and disengaged pressure experiments are performed for 7 and 28 days aged samples. Values obtained for 6 % cement additions are higher than required mininum values of disengaged pressure strength of 1000 fcPa and 50 % for Californian Bearing Rate ( CBR ). It is seen that, this inactive sand can be used as sub- base material with 6 % cement addition.