Mekanik preslerde işlem hassasiyetini etkileyen faktörlerin incelenmesi ve pres elemanları üzerinde uygulanacak mukavemet analizleri ile konstrüktif iyileştirmeler sağlanması
To investigate the factors that affect operation sensitivity and to provide constitutional treatment to apply strength analysis
- Tez No: 213303
- Danışmanlar: PROF. M. EMİN YURCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pres, mekanik presler, gövde, tasarım, Pres, mechanical presses, frame, design
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Talassız sekil veren takım tezgahları içinde en büyük grubu olusturan preslerin endüstridekikullanımı gittikçe yaygınlasmaktadır. C formu ve kapalı form ( 0 formu ) olarak iki ana gruptatoplanabilen preslerden kapalı form presler biçim üstünlüklerinin sagladıgı yararlar nedeniyledaha büyük güçler için yaygınlasan bir biçimde kullanılmaktadır.Bu çalısmada pres gövdeleri ele alınarak tablası gövdesine kaynaklı olmayankonstrüksiyonların bir degerlendirilmesi yapılmıs ve boyutlandırma için formül ve tablolargelistirilmistir.Genis çaplı bir piyasa arastırmasının ısıgında, pres imalat sanayinin degerlendirilmesiyapılmıstır.slem hassasiyetini etkileyen faktörler incelenmistir.Sınıflandırılan pres tipleriyle ilgili olarak yapılmıs çalısmalar tanıtılmıs, hesap yöntemi eksikgörülen ve ülkemizde yaygın olarak imal edilen çerçeve tipi saç konstrüksiyon presleringövde konstrüksiyonlarının özellikleri ve boyutlandırma kriterleri verilmistir.Plak teorisinin ana baglantıları verilmistir.Çerçeve tipi gövdenin çökmelerinin elemanter mukavemet hesaplarıyla elde edilebilecegi veçerçevenin, pres konstrüksiyonlarında kullanılan geometrik oranlar için, iki ucundan basitmesnetli bir kirise indirgenebilecegi gösterilmistir. Dört kenarından elastik mesnetlidikdörtgen plakaların pres yükleri altında çökmelerinin Sonlu Farklar Yöntemi ilehesaplanmıstır.Boyutlandırma kriteriyle sınırlanan toplam sehim, gövdenin ve tablanın boyutlandırılması içinbu iki öge arasında paylastırılmıs ve parametrik olarak elde edilen sehimlere esitlenerekgövde ve tabla için boyutlandırma formülleri çıkarılmıstır. Bu formüllerin elde edilmesindegövde ve tabla kütlelerinin toplamını en aza indirecek boyutların elde edilebilmesi içinrijitligin seçimi gerçeklestirilebilir sınırlar arasında yapılmıstır.Son olarak çalısmada ele alınan konstrüksiyonlara örnek olabilecek iki çerçeve tipi sackonstrüksiyon presin tabla plakası üzerindeki çökmeleri ölçülmüs ve hesaplanan degerlerlekarsılastırılmıstır. Formül ve tablolarla, aynı anma büyüklüklerine sahip presinboyutlandırılmıs, elde edilen boyutlarda saglanan rijitlik ve malzeme tasarrufu gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
The use of presses which occupy special position in the sector chipless forming machine toolindustry is everincreasing. Among the presses frames which can be classified in two maingroups as open gap (C-chaped) frames and double-sided (O-shaped) frames,the double-sidedones, because of the form advantages,are attainning more impotance in productionengineering, espesially for higher capacity.In this thesis, an investigation on double-sided press frames and an evaluation of the desingswhich have separate nonwelded beds are done, the neccessary desing formulae are establishedand practical desing tables are prepared.Anevaluation of the press sector of the machine tool industry is done.The theoretical and experymental studies on the classified press types done up today aresummarized. The characteristics of double-sided, welded steel hydraulic press frames whichhave no complete method of design calculations, but are widely manufactured in our countryare given. The desing criteria, the limitetion of maximum deflection on the bed plate isdetermined as the suitable design criterian.The basic equations of the theory of plates are introduced and the reduction of the problem ofbending of a plate to that of deflection of a membrane is shown.The method of obtaining the deflections of the double-sided frames by general methods ofapplied mechanics and the reduction of the frames to a smply supported deep beams formostly used geometrical rations, are given. Finite Differences Equations are obtained tocalculate deflections of a rectangular plate supported elastically along the edges by elasticsupports of different rigidity, loaded by the press forces, and the approximate boundary valuescalculated before are used to determine deflections of press bed plate.The total permitted deflection limited by the desing criterion is divided between the frame andthe bed plate in order to be used in dimensioning them. In this way, by equation the dividedvalue of criterion to the deflection of the members calculated in the previous section, desingformulae are obtained.The measured deflections and forces on two typical examples of 150 tonnes double-sidedwelded steel drawing presses are given and compared with the calculated values in the thesis.Lastly, in the thesis, the dimention of a pres frame having the same nominal dimentions as the150 tonnes example are calculated by the developped formulae and the tables given in theprevious section. The rigidity and meterial saving obtained through the new formulation areshown.