Isıtılan ve soğutulan mahallerde ısı yalıtımının optimizasyonu
The optimization of the thermal insulation in the heating and cooling residences
- Tez No: 213311
 - Danışmanlar: PROF. İSMAİL TEKE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Isıl yalıtım, enerji tasarrufu, binalar, yalıtım kalınlıgı, optimizasyon, Thermal insulation, energy saving, buildings, insulation thickness, optimization
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 82
Özet
Enerji ihtiyacının çogunu ithal eden ülkelerde enerjinin çok daha verimli olarak kullanılması ve maksimum enerji tasarrufunun saglanması gerekir. Türkiye'de enerji kaynaklarının % 40 gibi bir oranı ısıtma ve bazı bölgelerde ise ısıtmadan daha fazlası sogutma için harcanmaktadır. Bu yüzden binaların, ısıtılmasında ve sogutulmasında gerekli olan enerjiyi en aza indirmek için iyi yalıtılmaları ve yapılan yalıtımında ekonomik olması gerekir. Bu çalısmada, faiz ve enflasyon oranları, toplam ısı geçis katsayısı, yıllık ısıtma ve sogutma süreleri, ortam sıcaklıkları, kullanılan enerjinin ısıl degeri, fiyatı, kazan, radyatör, klima, yalıtım malzemesi fiyatları ve cinsi de dikkate alınarak ısıtma ve sogutma için gerekli olan yalıtımlı yıllık toplam maliyet minimum yapılarak optimum yalıtım kalınlıgı elde edilmistir. Daha sonra farklı bölgelerde bulunan dört farklı ilde (Antalya, stanbul, Konya, Sivas) dört farklı enerji türü (kömür, dogal gaz, fuel oil, elektrik) için iki çesit yalıtım malzemesi (tas yünü ve EPS) kullanılarak iki farklı duvar modeli (dıstan ve ortadan yalıtımlı) üzerinde her bir parametre için ayrı ayrı optimum yalıtım kalınlıgı, yalıtımlı ve yalıtımsız yıllık toplam maliyet, enerji tasarrufu ve geri ödeme süreleri hesaplanmıs ve grafikler çizilmistir. Sonuçlar karsılastırıldıgında; en az yalıtım kalınlıgının, yalıtım malzemesi olarak tas yünü ve yakıt türü olarak kömür kullanıldıgında Antalya'da, en fazla yalıtım kalınlıgı ve enerji tasarrufunun, yalıtım malzemesi olarak EPS ve enerji türü olarak elektrik kullanıldıgında Sivas' da, en az yatırım maliyetinin, yalıtım malzemesi olarak EPS ve enerji türü olarak kömür kullanıldıgında Antalya'da ve en kısa geri ödeme süresinin, yalıtım malzemesi olarak EPS ve enerji türü olarak elektrik kullanıldıgında ortadan yalıtımlı duvar modeli için Sivas' da oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In the countries, which supply the most of their energy necessity from abroad, using the energy effectively and providing maximum energy saving is needed. A rate about 40% of energy sources are used as heating energy and more as cooling energy in some provinces. So to reduce the required energy for heating and cooling of the buildings they need to be insulated, and to be thrifty or sparing. In this study the optimum insulation thickness is obtained by considering the interest and inflation rates, the total heat transfer coefficient, the annual heating and cooling periods, the environment temperatures, the calorific value of the used energy, the costs of the used energy, of the boiler, the radiator, the air conditioner and their types and by reducing the total annual cost to minimum. After that for four various types of energy (coal, natural gas, fuel oil, electricity) in four different provinces (Antalya, Istanbul, Konya, Sivas) situated in different regions, by using two kinds of insulation (expanded polystyrene and rock wool) the optimum insulation thickness, the total annual insulated and un-insulated cost, the energy saving and payback periods are calculated and charts are drawn on two various wall types for each parameter separately. When the results are matched, it is proved that minimum insulation thickness is obtained in Antalya when coal is used as energy source and rock wool as insulation material; maximum insulation thickness and energy saving are obtained in Sivas when electricity is used as energy source and expanded polystyrene as insulation material; minimum investment cost is obtained in Antalya when coal is used as energy source and expanded polystyrene as insulation material, and the shortest payback period is obtained in Sivas when electricity is used as energy source and expanded polystyrene as insulation material for central insulated wall type.