Dizel motorlarında karışımsız olarak kullanılan biyodizellerin motor performansına olan etkilerinin araştırılması
The investigation of the effects of pure biodiesel fuels on diesel engine performance
  1. Tez No: 213310
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Mechanical Engineering, Engineering Sciences, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyodizel, Performans, Emisyon, Yakıt tüketimi, Biodiesel, Performance, Emmision, Fuel consumbtion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Enerji ihtiyacının ve çevresel sorunların artması buna karsın kaynakların hızla tükenmesi nedeniyle ortaya çıkan alternatif enerji kaynakları arayısının en gerçekçi seçeneklerinden biri biyodizel teknolojisidir. Özellikle mevcut motor teknolojisinde köklü degisikliklere gerek duyulmadan kullanılabilecek olması, üretim ve tasınım kolaylıgı, emisyon degerlerinin beklenenden çok uzak olmayısı biyodizelin her geçen gün daha fazla ragbet görmesine neden olmaktadır. Bu çalısmanın kuramsal kısmında biyodizelin teknik özellikleri, standartları, üretim biçimleri ve kullanım alanları incelenmistir. Deneysel kısmında ise iki tip biyodizelin (kanola ve soya bitkilerinin yaglarından üretilen) performans, yakıt tüketimi ve egzoz emisyon degerleri açısından petrodizelle karsılastırması yapılmıstır. Deney düzeneginin baslıca elemanı olan motor tek silindirli bir Lombardini motorudur. Sırasıyla petrodizel, kanola dizeli ve soya dizeliyle yapılan deneylerde her yakıttan 10'ar adımda bir dizi veri alınmıstır. Bu motordan alınan devire baglı güç ve tork degerleri karsılastırıldıgında genel olarak bir düsüs olmakla birlikte devir arttıkça düsüsün de arttıgı gözlenmistir. Yakıt tüketiminin aynı devirlerde daha fazla oldugu fakat egzoz sıcaklıgının daha az oldugu tespit edilmistir. Çevresel etki bakımından ise CO, CO2, HC ve NOX'in oldukça düsük çıktıgı görülmüstür. Sonuç olarak dizel motorlarında biyodizelin %100 oranında kullanılması performans ve yakıt sarfiyatı açısından petrodizele kıyasla efektif degildir. Karısımlar halinde kullanılmasının daha verimli olacagı düsünülmektedir. Fakat buna karsın kolay elde edilebilirligi ve emisyon degerlerinin düsüklügü nedeniyle, eger yasal düzenlemelerle satıs ücreti düsük tutulabilirse %100 oranında bile kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In spite of energy requirement and the environmental problems accure, source of energies consume rapidly. On this point the most realistic searching of the alternative energy source is biodiesel searching. Because of its good properties; can be used on the clasical diesel engine without any fundamental changing, the production methods are very easy, trasportation is very simple, the exhaust emmission issues are not far away from the expecting points, biodiesel is getting more and more popular, everyday. In this study?s theorical part tecnical properties, standarts, production methods and the application of biodiesel is done work. In experimental part two different biodiesel (canola and soy) has been compared with petrodiesel in performance, fuel consumption, and exhaust emmision. The main element of experiment is a Lombardini with one cylinder engine. Many different data was noted in ten step from the fuels in turn petrodiesel, canola and soy diesel. When force the function of the rpm and tork the function of the rpm of three fuels compare, generally a comedown can be seen clearly. Moreover when the rpm rises comedown rises, too. In spite of the fuel consumption is more in the same rpm the heat of exhaust is less. Furthermore, in environmental effects CO, CO2, HC and NOX amount is very low according to petrodiesel. Finally; in diesel engine to use biodiesel with 100% rate is not efficient in performance and the fuel consumtion according to petrodiesel. Consequently touse it as a mixed with different rates can be more efficient. On the other hand because of the easy production and transportation and the exhaust emmisions deggre according to petrodiesel can be used 100% in diesel engines if the price can be hold in low degree by the government.