Makine parçalarının ömür hesaplarında Weibull dağılımının hasar teorileri ve istatistik dağılım fonksiyonlarıyla karşılaştırılması
Comparison of Weibull analysis results of machine parts life tests together with statistical distribution functions and failure functions
  1. Tez No: 213312
  2. Yazar: TEVFİK ALP ÖZPAR
  3. Danışmanlar: PROF. NECATİ TAHRALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenirlik, weibull, wöhler, yorulma, istatistiksel analiz, Reliability, weibull, wöhler, fatigue, statistical analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tezin amacı, makine parçalarında yasanan yorulma kırılmalarından elde edilen verilerin istatistiksel yöntemlerle degerlendirilerek ömürleri hakkında bilgi sahibi olmak ve kıyaslama yapabilmektir. Bir uygulama niteligi tasıyan bu çalısmamızda weibull analizinin çizimi tarafımızca yapılmıs olup bir kıyaslama yapabilmek için wöhler egrisi de ayrıca olusturulmustur. Deney noktalarının miktarı bu analizlerde oldukça önem tasımaktadır. Noktaların fazla olması durumunda çok daha güvenilir sonuçlar elde edilebilir. Günümüz rekabet ve karmasık teknolojik ortamında bir firmanın basarılı olabilmesi için ürününe güvenebilmesi ve optimum güvenirlik seviyesinde üretip kontrol edebiliyor olması gerekmektedir. Bu da ürün güvenirliginden ve kalitesinden feragat etmeden kullanıcıya en uygun fiyat vererek ve üretim maliyetlerini en düsük seviyeye çekerek saglanmalıdır. Güvenirlik konusu makine mühendisliginde analizler yapmak için gerekli yöntem ve donanımları saglamaktadır. Endüstride çok kullanılan weibull ve wöhler egrileri pratik yöntemlerle çizildikten sonra sonuçları bu tezde degerlendirilmistir. Makine parçaları tek bir gerilmede çalıstıklarında ömür degerleri birbirinden farklı olmakla beraber bir dagılım göstermektedir. Bu durumda belirli güvenirlikle çizilen Wöhler ve Weibull diyagramları esas alınarak birikimli hasar ile meydana gelecek yorulmanın ömür hesaplarını bu diyagramlardan esas alınarak pratikte çok önemli olan birikimli hasar teorilerine göre ömür degerlendirilmeleri yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research provides us information about statistical analysis of datas obtained from fatigue failure tests of machinery parts. Reliability is an important subject in mechanical engineering to provide necessary tools and methods to make analysis. Weibull diagrams have been prepared manually in order to get a paper-based application. In addition to that, Wöhler diagrams have been prepared for comparison of both results. Data amount is quite important for the evaluation of results. The results are more precise when there is more data points on the graph. In today?s technological environment, key to success for many companies is to be able to rely on its product and to control its production facility with optimum reliability. This task should be performed with best price, minimum production cost and without decreasing the quality and reliability of the product. Results of both weibull and wöhler anaylsis has been evaluated at the end of this research. When machine parts have been exposed to durability tests with one single force, even if there are multiple life values they are easily put on one distribution. In this case, based on diagrams of weibull and wöhler, required life datas are obtained to be analysed with cumulative failure theories.