Konuşma amaçlı hacimlerde kaynak konumu değişiminin hacim akustiği parametreleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Analysing the effects of different source positions at the stage part of auditoriums on the room acoustic parameters, simulated in odeon
- Tez No: 213314
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. NEŞE YÜĞRÜK AKDAĞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Akustik, hacim akustiği, konusmanın anlasılabilirliği, kaynak konumunun değisimi, Acoustics, room acoustics, speech intelligibility, the movement of the source
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 173
Özet
Konusma amaçlı hacimlerde isitsel konforun sağlanması anlasılabilirliğin yüksek olması ile mümkün olmaktadır. Anlasılabilirliğin sağlanması ise hacim, dinleyici ve konusmacıyı kapsayan öznel ve nesnel birtakım etmenlere dayanmaktadır. Bunlardan konusmacının konumu, dinleyici açısından önemli bir kriter olarak sayılabilir. Konusma amaçlı hacimlerde, kaynağın yer değistirmesi, sesin doğrultusunu ve dolayısıyla hacim akustiği parametrelerini değistireceğinden, dinleyicilerin anlasılabilirliğini etkileyecektir. Bu çalısmada öncelikli olarak anlasılabilirlik ve anlasılabilirliği etkileyen hacim akustiği parametrelerine değinilmis ve belirlenen üç farklı plan tipinde ve değisik yüzey yutuculuklarında, kaynak konumu değisimi ile hacim akustiği parametrelerindeki değisim incelenmistir. ?ncelemede akustik simülasyon programı Odeon kullanılmıstır. Programa veri olarak, hacimlerin üç boyutlu çizimleri, kaynak konumları, yüzey gereçleri ve dinleyici noktaları girilerek hacimlerde, konusmacının yer değistirmesinin hacim akustiği parametrelerine etkisi, optimum durum (optimum yansısım süresinin elde edildiği durum) yanı sıra farklı yüzey yutuculuklarında incelenmistir. Dinleyici noktalarında, belirlenen hacim akustiği parametrelerinin (RT, EDT, D50, STI ve SPL(A)), farklı kaynak konumu nedeni ile olusan değer ayrımları ve uygun aralıklarda olup olmadığı hazırlanan grafikler ve krokiler yardımı ile çalısma kapsamında incelenmistir. Çalısmada konusma amaçlı salonlarda, konusmacının yer değistirmesinin akustik konfor kosulları açısından etkisi ortaya konmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Proving the acoustical comfort in the auditoriums is possible with the high speech intelligibility. The speech intelligibility depends on a certain number of subjective and objective factors which include the room, audience and the speaker. The position of the speaker can be considered as an important factor according to the audience. In the auditoriums, the movement of the source will change the direction of the sound as well the room acoustics parameters, therefore the intelligibility of the speech will be affected. The coverage of this study includes firstly intelligibility and room acoustics parameters that affect the speech intelligibility and the variation of room acoustics parameters according to the position of the source with specified three different plan type and various surface absorptions are examined. In the study, the acoustics simulation program ?Odeon? is used. The three dimensional drawings of the rooms, the positions of the sources, the acoustic materials and the audience spots are inserted as the data to the program. The movement of the speaker in the auditoriums, with optimum situation (optimum reverberation time situation) and different surface absorptions, is being examined. It is searched, in the audience spots, whether the determined room acoustics parameters (RT, EDT, D50, STI and SPL(A)) are between the right gaps and the amount of the value differentiation occurring due to the different source positions in terms of graphics and diagrams in the study. In the study, the effects of different source positions in the auditoriums according to the acoustic comfort conditions are tried to be examined.