Açık planlı büro yapılarında işitsel konforun sağlanmasına yönelik yaklaşım örnekleri
Approach examples of providing acoustic comfort in openplan offices
  1. Tez No: 213313
  2. Yazar: BARIŞ ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEŞE YÜĞRÜK AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Açık planlı büro, isitsel konfor, akustik tasarım, Open planned office, acoustic comfort, acoustic design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalısmada kullanımı ülkemizde de giderek yaygın hale gelmis olan açık planlı büro yapılarının mimari tasarım asamasında, isitsel konforun saglanmasına yönelik alınması gereken önlemlerin somut olarak ortaya konulmasına çalısılmıstır. Bu amaçla stanbul Kartal' da bulunan Sitecco firmasına ait açık planlı büro hacminde ve stanbul Ümraniye' de bulunan Bosch firmasına ait açık planlı büro hacminde akustik ölçümler yapılmıstır. Mevcut hacimler bilgisayar ortamında modellenmis ve kapalı mekanlarda ısınsal analizlerle ses hareketlerini taklit ederek çok yaklasık sonuçlarla akustik hesaplar yapan Odeon 8.0 programına aktarılmıstır. Odeon 8.0 programı kullanılarak her iki hacimde de“farklı bölme elemanı yüksekligi”nde“farklı yüzey yutuculukları”altında isitsel konfor ortamı analiz edilerek en uygun kosullar ortaya konulmustur. Yapılan çalısma sonucunda isitsel konforun saglanmasına yönelik her ne kadar basarılı sonuçlar elde edilmis olsa da, mimarların planlama sürecinde isitsel konfor ögelerini de hesaba katarak tasarım yapma gerekliligi bir kez daha ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, it had been intended to investigate the precautions that should be taken to provide acoustic comfort conditions, during the design of the open planned office places which have been in common use also in our country nowadays. For this aim, acoustic measurements were performed in the open planned office spaces of the Sitecco company, Kartal-Istanbul and Bosch company, Umraniye-Istanbul. These spaces were digitally modelled by using the software Odeon 8.0 which performs the exact acoustic calculations with the impressions of radial analysis. The acoustic comfort conditions of both two spaces were analized in different sound absorption properties and separator heights by the Odeon 8.0 software. In conclusion, even if successfull results were takenby the means of acoustic comfort, it was proved that acoustic comfort elements required to be one of the design objectives of the architects durig the design process.