Kırklareli ili Vize ilçesi Kıyıköy Beldesi toplumsal yaşamı üzerine bir inceleme
- Tez No: 213316
- Danışmanlar: PROF. İLHAN ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk Evi, konut, toplumsal yasam, Traditional Turkish House, housing, public life
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
nsanlar dogal ve yapay çevre içindeki yasamlarını sürdürebilmek için çesitli gereksinimlerini karsılamak zorundadırlar. Bu gereksinimlerin içinde barınma ve korunma en önemlilerindendir. Bunu beslenme, uyuma, dinlenme gibi gereksinimler izler. Konut tüm bu gereksinimleri saglayan yapı türüdür. Magaralara dayanan geçmisi ilk çaglardan bu yana yeni malzemenin kesfi, teknolojinin gelismesine paralel olarak gereksinimlerin de farklılasmasıyla bugünkü konut biçimlerini almıstır. Tüm bu geçen zaman içinde kimi konutlar günümüze kadar gelebilmis, kimi sahip oldugu kültürle yok olmaya yüz tutmustur. Kıyıköy'de sahip oldugu, bugüne kadar gelebilmis çok az sayıdaki kültürel mirasını kaybetmekte olan beldelerimizdendir. Bu çalısmada Kıyıköy beldesindeki geleneksel konutların saptanması, özelliklerinin incelenmesi, degisen toplumsal yasamın konutlara olan etkilerinin belirlenmesi ve Sedad Hakkı Eldem'in geleneksel konut mimarisiyle karsılastırılması amaçlanmıstır. Tezin ilk bölümünde, çalısmanın amaç ve önemi hakkında bilgiler verilmis, çalısmanın yöntemi üzerinde durulmustur. 2. bölümde geleneksel Türk evi ve konutların mekansal olusumunu etkileyen faktörlere deginilmistir. Bölüm 2 deki konular dikkate alınarak Kıyıköy beldesi hakkında kısaca bilgi edinebilmek için beldenin genel özellikleri üzerinde durulmus, daha sonra tarihi, cografyası, folklorik ve mimari özellikleri 3. bölümde detaylı olarak ele alınmıstır. Birçok ev terk edilme sonucu harap olmus yada degisiklige ugramıstır. Bizans dönemine ait yapılar ise yok olmaya yüz tutmustur. Tescilli sivil mimarlık örnekleri incelenmis, gözlemler yapılmıstır. Konutlarda yasayan insanlarla görüsmeler yapılarak belde ve toplumsal yasam hakkında bilgi alınmıstır. 4. bölümde tüm bu veriler degerlendirilerek geleneksel Türk evleri ile Kıyıköy sivil mimarlık örneklerinin genel karakteristikleri ve mekan düzenlerinin karsılastırılması yapılmıstır. Son olarak 5. bölümde elde edilen verilere göre degerlendirmeler yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Humanity must provide variety of needs to continue their life. The most important two needs are shelter and protection. Besides these, eating, sleeping?etc are the other ones. Housing is a building type which provides all needs. Started with the caves today?s housing style developed with new materials exploration and technology improvements parallel to different needs since antiquity time. During this time, some of the housing units still exist, and some of them are lost with the culture they belong. Kiyikoy is one of the city which is losing its remained culture heritage. First part of the thesis is including the purpose and importance of the study, also gives information about method of the study. Second part of the thesis gives information about space shaping factors in traditional Turkish Housing style. With the provided information in the second part Kiyikoy?s general, historical, geographic, folklorist, and architectural features are explained in part three. Most of the abandoned houses dilapidated and had changes. Almost no building which were built during Byzantium Empowerment was left. Registered civilian architecture examples analyzed. Information were learned about the city and public life by interviewing the people who still live in the city. In the 4th part all the information analyzed and comparison is done between traditional Turkish housing style and Kiyikoy civilian architecture examples? general characteristics and planning issues.