2007 Deprem Yönetmeliği'ne göre mevcut bir betonarme yapının performansının değerlendirilmesi
Performance evaluation of a existing rc structure according to Turkish Seismic Design Code 2007
- Tez No: 213318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZORBOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: 2007 Deprem yönetmeliği, Performans düzeyi, Performans değerlendirmesi, Hasar düzeyi, Doğrusal elastik hesap yöntemi, Turkish seismic design code 2007, Performance level, Performance evaluation, Damage level, Linear elastic method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 2007 (DBYBHY'07)'nin ilgili bölümleri özet olarak verildikten sonra İstanbul'da mevcut 6 katlı bir binanın, DBYBHY'07 - Bölüm 7 ?Mevcut Binaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi?'ne göre deprem performans seviyesi incelenmiştir. Bu yapı 1999 Kocaeli depremine maruz kalmış ve hasar görmeden atlatmıştır. Yapının yatay yük analizinde doğrusal elastik yöntemlerden ?Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi? kullanılmıştır. Taşıyıcı elemanlar üzerinde yapılan performans değerlendirmeleri sonucu, söz konusu yapının 2007 Yönetmeliği'nde konutlar için öngörülen ?Can Güvenliği? performans seviyesini sağlayıp sağlamadığı araştırılmıştır.Binanın 3 boyutlu modellenmesi SAP 2000 yapısal analiz programında oluşturularak düşey ve yatay yük analizi yine bu programda yapılmıştır. Yapısal elemanlara ait eğilme momenti kapasiteleri kirişlerde, Doç.Dr. Mustafa ZORBOZAN tarafından yazılmış olan bir programla, kolonlarda Prof.Dr. Uğur ERSOY' un ?Dikdörtgen Kolon Analizi? ve ?Moment Eğrilik İlişkisi? programı ile, 2 yönde çalışan perdelerde ise ?Biaxial? programı ile hesaplanmıştır.Daha sonra DBYBHY'07 - Bölüm 7' de öngörülen doğrusal hesap yöntemi ile kolon, kiriş ve perdeler için excel tabloları oluşturularak performans seviyeleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, after presenting a short overview of basic concepts of the new version of the Turkish Seismic Design Code an existing building in Istanbul, which was built before 1980, is investigated by using the analysing methods given in the 2007 version of the Turkish Seismic Design Code (TSDC?07). The building has experienced the 1999 Kocaeli Earthquake with the magnitude of 7.1 and did not experince any damages.For seismic analysis of the existing building, Equivalent Seismic Lateral Load Method was used. As a result of this investigation, a decision was made about the life safety performance of the building. Sap 2000 was used for 3D modelling and analysing of structure. Bending capacities of beams were calculated by a program which coded by Associate Professor Dr. ZORBOZAN while bending capacities of columns were calculated with programmes which coded by Prof. Dr. ERSOY. Bending capacities of shear walls were calculated by using BIAXIAL program. .Linear elastic method was used to determine the performance level of columns, beams and shear walls as marked in Turkish Seismic Design Code- Part 7., The performance level is given by created excel forms.