Hidrolik güç ve kumanda sistemlerinin incelenmesi
Researc of hydraulic power and control systems
- Tez No: 213334
- Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolik sistemler, otomatik kontrol, hidrolik sistemin matematiksel modeli, kontrol sistemi simülasyonu, hidrolik valf
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Hidrolik sistemler; basınç, çalısma sıcaklığı, üretim zamanı, bakım zamanı, kolay yedek parça bulunabilirliği, ekonomik mühendislik maliyetleri ve bilgisayar destekli otomatik kontrol sistemleri ile çalısması gibi pek çok teknik beklentiye göre yüksek performansından dolayı tüm endüstriyel sektörlerde önem arz etmektedir. Bu çalısmada, ilk kısımlarda hidroliğin temel tanımları yapılmstır, sonraki kısımlarda hidrolik boru delme makinası, özellikle otomatik kontrol sistemleri ve kontrol organı tipleri incelenmistir. Yatay bir silindirde debi denklemleri çıkartılmıs ve hidrolik silindir-valf matematik modeli olusturulmustur. Son kısımlarda, valf-silindir matematik modelinin sonuçlarını içeren durum denklemleri, Runge Kutta 4 sayısal integral metodu kullanılarak Matlab Simülink yazılımıyla çözümlenmistir. Bu çalısma, hidrolik güç ünitesi, hidrolik silindir ve dört yollu üç konumlu yön kontrol valfi gibi hidrolik elemanları içeren bir hidrolik boru delme makinesının, PD, PI ve PID deneysel hidrolik kontrollerinin bilgisayarda simülasyon etkileri ile ilgili sonuçlarını ortaya koymaktadır. ?lk düsünce; dört yollu üç konumlu yön denetim valfi için PD, PI ve PID hidrolik otomatik kontrol metodları arasından en uygun olanı belirlemekti. PD otomatik kontrol metodu ile diyagramda bazı basarılı veriler analiz edilmis, özellikle PID ve PI otomatik kontrol metoduna göre P-t, x-t, Q-t diyagramlarının simülasyonu testte basarılı veriler çıkartmıstır. Bu çalısmada ortaya çıkan iki sonuç vardır. Birincisi, hidrolik valfin otomatik kontrol geri bildirimleri karsılastırılmıstır. ?kinci olarak, otomatik kontrol simülasyon tekniğinin hızlı yanıt verme basarısı kanıtlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Hydraulic systems are important in all over industrial sectors because of its performance is so high in several areas of industry, according to many technical expectation criters like pressure, working temperature, manufacturing time, maintenance time, easy availability of spare parts, economical engineering costs and working with computer aided automation control systems. At the begining of the sections, the fundemental of hydraulics has explained, then hydraulic pipe cutting machine, especially automatic control systems and control organ types has been examined. Flow rate equations of one horizontal hydraulic cyclinder has been substracted and mathematics model of th cyclinder-valve system has been generated. At the end of section, condition equations which is result of the valve-cyclinder mathematics model has been solved with Runge Kutta numerical entegration method on the Matlab Simulink software. The Project in its present form is the result of PD, PI, PID hydraulic control experimental on the computer simuation effects of ?hydraulic pipe cutting machine? that has hydraulic power unit and the hydraulic system elements which is including dirctional control valve with four gate-three positioned and horizontal cyclinders. The initial idea was to determine the most apropriate hydraulic automatic control method between PD, PI and PID for directional control valve with four gate-three positioned. Some success data analyzed in diagrams with PD automatic control method, eventually simulation of P-t, x-t, Q-t diagrams according to PID and PI automatic control method which is as the test substance. The contributions of this study are twofold. First, the auromatic control response of hydraulic valve was benchmarked. Secondly, the benefits of a automatic control simulation technic utilizing the rapid response was demonstrated. Keyword: Hydraulic systems, automatic control, mathematics model of hydraulic systems, simulating of control systems, hydraulic valves.