Basınçlı döküm kalıplarında yolluk sistemlerinin tasarımı ve simülasyonunun incelenmesi
Runner system design and analysis in simulation of runner system for die casting
  1. Tez No: 213335
  2. Yazar: AHMET GÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yolluk sistemleri, Giris sistemleri, Modelleme, Runner system, Gating system, Computational modeling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Basınçlı döküm, seri bir sekilde hassas toleranslarda, düzgün yüzey kalitesinde parça üretimine izin veren, üretim maliyetlerinde tasarruf saglayan bir üretim teknigidir. Basınçlı dökümle küçük, karmasık yüzey özelliklerine sahip ve yüksek adetlerde üretilen parçalar otomotiv ve diger endüstriler tarafından yüksek miktarlarda kullanılmaktadır. Bu teknikte, kompleks metal/hava ara yüzeyindeki olayların kinematik ve dinamik olarak modellenmesi çok önemlidir. Bu çalısmada, giris ve yolluk sistemlerinin dizayn metodolojileri temel alınarak yapılan incelemelerde basınçlı döküm prosesinin fiziksel ve matematiksel temellerinin daha iyi anlasılması saglanmaktadır. Basınçlı dökümdeki kalıp doldurma ve katılasma süreçleriyle ilgili kritik parametrelerin hesaplanması incelenmektedir. Bu çalısmada, basınçlı döküm simülasyonunun incelenmesi, matematiksel ve fiziksel temelleri ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Pressure Die Casting offers cost savings due to its near net- to net shaping capabilities, and its smooth surface finish. Turning Pressure Die Casting for its ability to produce small, complexshape, high volume parts, the automotive industry consume parts by the millions. In a casting process, which is characterized by topologically-complex metal/air interfaces having high density ratios and high surface tension, how to model the interfacial flow in kinematically and dynamically is a very important task. This work presents an enhancement of the current gating and runner system design methodologies based on a better understanding of the physics and mathematics of the die casing process. Accurate values of critical parameters involved in the die casting design process such as filling time and freezing time are calculated to allow more knowledgeable decision making during the design stage. As a contribution to study a theory of foundry simulation software the mathematical algorithm and physical algorithm compared in this thesis. A design scenarios were proposed and it supported by well known simulation applications for better understanding.