Soğutucu bataryalar ve soğutucu bataryalarda yoğuşma
Cooling coils and condensation on cooling coils
- Tez No: 213345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sogutucu Bataryalar, Yogusma, Islak Model, Cooling coils, Condensation, Wet model
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalısmada, sogutucu bataryalardaki ısı ve kütle transferini incelemek için ıslak rejimdedinamik bir andırım modeli çıkarılıp, farklı devre sayısına sahip bataryalar için programlaryazılarak degerlendirmeler yapılmıstır.Batarya sistemi üç enerji denklemi ve yogusma nedeniyle ilaveten bir de kütle dengesidenklemi ile andırım yapılmıstır. Diferansiyel denklemler için zamana baglı türevler açık(explicit) metotla; konum türevleri `upwind difference' metot ile ayrıklastırılıp nümerikolarak çözülmüstür. Yöntem piyasada kullanılmakta olan üç farklı tip bataryaya uygulanmısolup her batarya için, Matlab programlama dili kullanılarak farklı bir çözüm algoritmasıyazılmıstır.Elde edilen modellerde gerçekçi sonuçlar elde etmek için toplam kanat verimine paralelolarak kütle transfer verimi kullanılmıstır. Bu sayede kanatlar üzerinde her noktadayogusmanın olmadıgı göz önüne alınmıstır.Giris sartlarının degisimine göre sistemin cevabı dinamik olarak grafiklerle gösterilmis olupdegerlendirmeler yapılmıstır.Elde edilen sonuçlar batarya üretici firmanın kendi deney verilerine göre kullandıgı programsonuçlarıyla karsılastırıldıgında iyi bir mutabakat saglanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, a simulation model was developed and codes were written for evaluating theheat and mass transfer phenomena of wet cooling coils which have different kind of circuits.The cooling coil was simulated with three energy equation and a mass balance equation due tothe condensation. The differantial equations solved numerically, after the derivations withrespect to the time variable were approximated using an explicit method, and the derivationswith respect to the space variables were approximated using the upwind difference method.The method was applied to three different kind of currently used coils and for each coildifferent solution algorithms were written.A mass transfer efficiency in a parallel manner with the total fin efficiency is introduced tothe mass balance equation to produce consistent results in the models. Thus we recognize thatthere is no condensation on all surface of the fins.The dynamic response of the system according to the different boundary conditions wasshown with the graphics and evaluated.Comparisons indicate that the model predictions show good agreement with the coil companyprogram results which based on the experimental data.