Hidrolik motor sisteminin konum kontrolü
Position control of hydraulic motor system
  1. Tez No: 213344
  2. Yazar: ONUR TAŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM BOĞOÇLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolik motor, hidrolik modelleme, PID, simülasyon, Hydraulic motor, hydraulic modeling, PID, simulation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Hidrolik sistemler, küçük hacimlerde büyük kuvvet ve moment verdiğinden, hız kuvvet ve moment büyüklüklerinin kademesiz olarak kontrol edilebilirliğinden, hidrolik akışkanın neredeyse sıkıştırılamaz olduğundan ve modülerliğinden, çelik sanayi, madencilik, plastik endüstriden ve uzay teknolojisi gibi ileri teknoloji uygulamalarına kadar yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu amçla, konu üzerine daha önce yapılan bazı çalışmalar özetlemiş, hidrolik güç kontrolü üzerine genel bilgiler verilmiş ve hidrolik devre elemanları hakkında çalışmalar yapılmıştır.Daha sonra simülasyonu yapılacak devrenin özellikleri verilerek oransal valf debi denklemeleri çıkartılmış ve sistemin matematiksel modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan matematiksel model sonucunda elde edilen denklemlerin Matlab Simulink programında çözülmüş olup konum, hız, debi ve basınç grafikleri çizdirilmiştir. Kontrol aşamasında PD ve PID kontrol algoritmaları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fluid power systemsare used in a wide variety of applications ranging from precision control systems such as robotics and aerospace to heavy industrial systems such as steel rolling mils, power machines and plastic industry.Firstly some studies about this issue are given, hydraulic power control is examined and hydraulic circuit elements are recognized.After that, the properties of system that used in simulation are given; proportional valve flow rates and the mathematical model of the system are formed. Equations are solved by Matlab Simulink and velocity, position, flow rates and pressure figures of the system are obtained. PD and PID control algorithms are applied to the system.